Voziček

Novopečena mamica naj se ne zapira med štiri stene. Tako za otroka kot tudi zanjo je velika pomena aktivnost na svežem zraku. (Foto: iStock)

1. Ni je sram prosti za pomoč

Srečna mama ve, da nima čudežnih moči in da vsak kdaj pa kdaj potrebuje pomoč. Sploh ko se otrok rodi, ko je bolan in ko zboli sama. Na začetku, ko se drug na drugega šele privajate, je več kot dobrodošla pomoč mame, moža ali izkušene prijateljice. Mame ne zmorejo vsega same, zato se že pred nosečnostjo s partnerjem pogovorite, kako si bosta porazdelila skrb za otroka in gospodinjstvo. Ni vam treba doseči dna in skrivaj jokati zaradi vsega, kar doživljate, zato ne skrivajte ali tlačite čustev, povejte, ko ste utrujeni in prosite za pomoč, ko jo potrebujete.

Preberite še: Kako postati boljša mama?

2. Ne zapira se med štiri stene

Ni hujšega kot to, da v neprestani skrbi za otroka ne vidite več dnevne svetlobe. Biti mama ne pomeni to, da ste v hišnem priporu. Ne le, da svež zrak in svetloba tako poleti kot pozimi koristita imunskemu sistemu, vplivata tudi na hormone sreče, ki se bodo z redno zunanjo aktivnostjo dvignili. To pa je učinkovita preventiva pri občutkih žalosti, ob tesnobi in depresiji. Naj vaše aktivnosti in počutje ne bodo odvisne od vremena ali še huje – prepričanja, da morate biti doma. Naj bo sonce, dež ali sneg, z otrokom lahko greste v vsakem primeru na kratek sprehod.

Mama in otrok

Super je, da želite biti najboljša mama na svetu, a verjemite, da boste veliko lažje takrat, ko boste same srečne in izpopolnjene. (Foto: iStock)

3. Še vedno načrtuje …

Srečne mame vedo, da se s prihodom otroka življenje ne konča. To pomeni, da kljub majhnemu otroku še vedno lahko načrtujete kakšen vikend pobeg ali daljši dopust z družino. Ne komplicirajte pri stvareh, kjer to ni potrebno. Otrok bo veliko srečnejši in bolj sproščen, če boste to tudi same. Dokazano je, da otroci staršev, ki radi potujejo in aktivneje preživljajo svoj prosti čas, manj zbolevajo in so bolj vesele narave.

Preberite še: Postala sem mamica, ampak nisem srečna

Meditacija

Tudi mame potrebujejo čas zase, partner ali mož pa jim je pri tem lahko v veliko oporo. (Foto: iStock)

4. Še vedno sta ’baza ljubezni’

Mnogo mamic pozabi, da je otrok nastal iz ljubezni dveh. Na začetku sta bila vidva in iz vaju je nastal otrok. To pomeni, da sta vidva varna ’baza’ ljubezni in razumevanja iz katere bo otrok črpal ljubezen, vrednote, pogled na svet, varnost in še mnogo drugega. Če v vajini bazi ni sreče, kako jo bosta potem omogočila otroku? Ne pozabita drug na drugega, negujta medsebojno naklonjenost in razumevanje, saj bo to čutil tudi vajin otrok. Rek ’srečna starša, srečni otroci’ še kako drži.

5. Sveti čas zase

Vse preveč mamic misli, da si časa zase enostavno ne smejo vzeti. "Zdaj me rabi, zdaj moram biti ob njem. Zase bom poskrbela kasneje, ko odraste," pravijo mnoge. Super je, da želite biti najboljša mama na svetu, a verjemite, da boste veliko lažje takrat, ko boste same srečne in izpopolnjene. To pa dosežete takrat, ko si brez slabe vesti vzamete čas za stvari, ki vas veselijo. Kavo s prijateljico, uro aerobike, sprehod v naravi, masažo telesa. Karkoli vas napolni z energijo. Vsi smo ljudje in ne roboti, vsi imamo svoje potrebe, zato si dovolite biti srečna in zadovoljna mama. 

Preberite še: To so si privoščile tri slovenske mamice

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.