Takrat devetletna Kim Phuc je 8. junija 1972 gola bežala iz goreče domače vasi. Prestrašeno, opečeno z napalmom in v hudih bolečinah jo je fotografiral Nick Ut in fotografija je postala simbol trpljenja vojne v Vietnamu.

Poglejte, kakšen je 'Kekec' leta in leta kasneje!

V enem od intervjujev je pozneje povedala, da je med begom vpila "vroče, vroče", ko je naletela na skupino fotografov. Kmalu zatem je pritekla k zdravniški ekipi, ki ji je nudila prvo pomoč. Ovili so jo v hladne obkladke in jo prepeljali v bolnišnico v Saigonu.

Opekline so prekrivale 50 odstotkov njenega telesa in njeno življenje je viselo na nitki. V 14 mesecih je imela 17 operacij in 10 let je bilo njeno gibanje omejeno. Po operaciji v Nemčiji leta 1982 so je njeno življenje kolikor toliko vrnilo v normalo.

Mason Wilson Gamble je širni javnosti znan po vlogi nagajivega Dennisa Mitchella iz filma Denis Pokora. 

Med študijem v komunističnem Vietnamu so jo vrgli z medicinske fakultete. Vlada jo je poslala na študij na Kubo, kjer je spoznala moža, tudi Vietnamca Buija Huyja Toana, s katerim je leta 1992 pobegnila v Kanado in zaprosila za azil.

Danes 55-letnica živi v bližini Toronta s soprogom in dvema otrokoma. Kot ambasadorka Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in z lastnim skladom pomaga otrokom na vojnih območjih in se zavzema za mir na svetu.

Takšna je 'Matilda' danes!