Stenmark je zadnjo tekmo svetovnega pokala dobil pred 27 leti, ko je 19. februarja 1989 zmagal na veleslalomu v Aspnu, v vseh letih po tem pa vse bolj postal legenda alpskega smučanja. V športnem življenju je bil vedno nekoliko zadržan, tak pa ostal tudi kasneje. Tudi praznovanje 60. rojstnega dne ne bo velikansko slavje za širšo družbo. "Pravzaprav sem tudi sam praznoval že na začetku leta, ko je žena dopolnila 50 let. Rojstnih dni nikoli nisem res praznoval v velikem slogu in tako bo tudi letos," je v pogovoru za agencijo dpa dejal Stenmark.

Ingemar Stenmark

(Foto: Wikipedia)

S športom je Stenmark zaslužil za življenje in kot pravi, mu zdaj ni treba delati, zato večino časa nameni osemletni hčerki. "In tudi z njo imam res veliko dela," ocenjuje Šved, ki se v javnosti pojavlja le malokrat, tudi na smučarske tekme pride izjemoma. Nazadnje je bil pred kratkim na paralelnem slalomu v Stockholmu.

"To je res super tekma. Sam sem sicer prepričan, da to ne bi smel biti sestavni del svetovnega pokala, a kot šov je zadeva izredna. Vedeti pa je treba, da to vendarle ni prava tekma, da odloča dober start in da imajo težji tekmovalci prednost," še pravi legenda smučanja in dodaja, da tekme preko malih ekranov še vedno spremlja z velikim zanimanjem.

Bila so tudi drugačna obdobja, ko mu po karieri do smučanja sploh ni bilo več. "Ko sem nehal, sem bil res utrujen in pravzaprav me svetovni pokal takrat dobesedno ni več zanimal. V Alpah potem nisem smučal več kot desetletje. Danes v tem spet uživam in seveda spremljam smučanje tudi po televiziji. V živo na tekme pridem redko, enostavno nekako ni bilo časa, a upam, da se bo tudi to zdaj spremenilo."

Med slalomisti ga trenutno najbolj navdušuje Henrik Kristoffersen, za katerega Stenmark ocenjuje, da ima najboljšo tehniko. "Njegovo smučanje je prava paša za oči." V tekmi v Stockholmu pa se je srečal tudi z najuspešnejšo žensko smučarko vseh časov, Američanko Lindsey Vonn, za katero ocenjuje, da je morda ona ena od tistih, ki lahko preseže njegov zbir 86 zmag.

A najboljša smučarja vseh časov nista govorila le o smučanju. "Zanimalo me je, če ima morda švedske prednike, saj je iz Minnesote, kamor se je izselilo neverjetno veliko Švedov. Pravi, da ima prednike z Norveške in seveda je bilo tudi nekaj šal na ta račun," še pravi Šved in dodaja, da je Vonnova izredno prijetna sogovornica.

Stenmark mladim privošči, da mu odvzamejo rekord, eden takih, ki bi to lahko storil, je po njegovem mnenju tudi Avstrijec Marcel Hirscher. Zase meni, da mu ti rekordi po 25 letih niso pomembni.

"Če ga bo zrušila Lindsey, si ta rekord seveda tudi zasluži. Vonnova vedno govori, da lovi le še rekorde in dokler sem smučal sam, sem seveda tudi jaz stremel za njimi. Prav je, da ima športnik takšne cilje, po karieri pa se to hitro spremeni."

Vse te dosežke je tudi težko primerjati. Na sporedu je več disciplin, več tekem in tudi tekme so drugačne. Slalomi, v katerih je blestel, so denimo precej daljši kot nekoč, veleslalomi so precej hitrejši. Drugačen je tudi sistem točkovanja za veliki kristalni globus, kjer bi zanesljivo osvojil še kakšnega, če ne bi takrat veljali odbitki točk in zmagovati so začeli vsestranski smučarji, ki so nastopali tudi v hitrih disciplinah.

Ingemar Stenmark

(Foto: POP TV)

Stenmark je pojasnil tudi, zakaj nikoli v življenju, bile so redke izjeme, ni nastopal v smukih. "Ko sem bil še mlad smučar, sem poskusil. Enostavno sem bil prelahek in tudi težje smučarke so bile hitrejše od mene. Sam se seveda še spomnim nastopa na smuku v Kitzbühlu, kjer je bilo prisotnega veliko strahu. Na koncu je bil občutek dober, a nastopil sem samo zaradi kombinacijskih točk," se spominja januarja 1981, ko je za zmagovalcem Stevom Podborskijem iz Kanade zaostal več kot 10 sekund.

Izstopal je tudi kot izredna osebnost. Le malokdo ve, da Stenmark na začetku kariere ni našel opremljevalca. Švedska smučarska zveza je bila takrat povsem osredotočena na nordijsko smučanje, predvsem na smučarski tek. Švedu je roko ponudil begunjski Elan, Stenmark pa se je oddolžil kasneje, ko je imel bogate finančne ponudbe drugih opremljevalcev, a kljub veliko slabši finančni ponudbi ostal zvest slovenskemu proizvajalcu smuči.

V domovini Stenmark nikoli ni bil pozabljen, toda po dolgih letih so ga ljudje vendarle nekako nehali prepoznavati na ulicah in številni ne vedo, da ima doma 16 malih kristalnih globusov za zmage v slalomskem in veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, dve olimpijski zlati medalji iz leta 1980 v Lake Placidu in pet zlatih medalj medalj s svetovnih prvenstev ter neverjetno serijo 14 zaporednih zmag na veleslalomih za svetovni pokal.

Zdaj je temu spet drugače, saj je oče dveh otrok lani nastopil na plesnem šovu na televiziji, kjer je s soplesalko priplesal celo do zmage.