Mobilni telefon

(Foto: Profimedia)

Starša umrle 15-letnice, ki sta imela uporabniško ime in geslo za dostop do hčerinega uporabniškega računa, sta ugotovila, da do računa ne moreta dostopati. Po pojasnilu podjetja jih je o smrti obvestil eden izmed hčerinih prijateljev, katerega imena zaradi varstva osebnih podatkov niso želeli izdati. Podjetje je postopalo v skladu s splošnimi pogoji in hčerin uporabniški račun zaklenilo. Ker se s takšno prakso Facebooka nista strinjala, sta starša pravico do dostopa uveljavljala po sodni poti.

Sodišče je staršema pritdilo in pojasnilo, da med spletnimi računi in fizičnimi dnevniki, osebnimi pismi in podobnim ni nikakršne razlike. Zato je odločilo, da mora Facebook staršema omogočiti dostop do hčerinega uporabniškega računa. Prav tako ni pomembno, ali je hči staršema dala podatke za dostop do računa oz. kasneje spremenila geslo, ne da bi ju obvestila, saj sta kot skrbnika v primeru hčerine smrti upravičena do varstva njene zasebnosti, torej tudi do upravljanja z njenim računom.

Sodba še ni pravnomočna, saj ima Facebook možnost pritožbe. Predstavniki podjetja pravijo, da si prizadevajo najti tehnično rešitev, ki bo v pomoč družini, a brez poseganja v pravico do zasebnosti tretjih oseb.

Resnica o fotografiji, ki je izzvala številne razprave!