Astma

Imate astmo pa si želite zanositi? (Foto: iStock)

Raziskovalci z avstralske univerze Adelaide so preučili podatke 5.617 žensk, ki so bile prvič noseče. 1.106 jih je imelo diagnozo astme. Prihajale so iz štirih držav, Avstralije, Nove Zelandije, Irske in Združenega kraljestva. Rodile so med letoma 2004 in 2011.

V primerjavi z ženskami, ki niso imele astme, so imele ženske z astmo, ki so uporabljale izključno zdravilo, ki vsebuje salbutamol, za 15 odstotkov manj možnosti, da so zanosile v katerem koli mesečnem ciklu. Imele so tudi za 30 odstotkov več možnosti, da so potrebovale več kot leto dni, da so zanosile. Če poskušate zanositi in se to ne zgodi več kot pol leta, bi sicer zaradi tega morali iti k zdravniku, da ta čim prej preveri, ali je kaj narobe.

Nosečnost

Astma lahko vpliva tudi na potek nosečnosti, če ne zdravite vnetja, opozarjajo raziskovalci. (Foto: iStock)

Težave so se pojavile le pri eni obliki zdravil

"Medtem ko smo ugotovili, da astma je povezana z zmanjšano plodnostjo, smo bili presenečeni, da je to veljalo samo za skupino žensk, ki je uporabljala kratkodelujoče simpatikomimetike beta2," je povedal avtor študije. dr. Luke Grzeskowiak z univerze Adelaide. “Ni pa bilo povezave med tako imenovanimi zdravili za astmo, ki jih imenujemo preprečevalci, in plodnostjo. Zato mislimo, da lahko ženske, ki jih uporabljajo, z njihovo uporabo nadaljujejo tudi, če se trudijo zanositi.” 

Preprečevalci sicer učinkujejo tako, da zmanjšujejo vnetje v pljučih. Vnetje je tisto, ki povzroči oženje dihalnih poti, zaradi česar bolniki z astmo težje dihajo.

Po drugi strani zdravila, ki jih imenujemo olajševalci, delujejo tako, da sprostijo dihalne poti in zdravijo simptome, kot je piskajoče dihanje, ne morejo pa zmanjšati vnetja, ki simptome povzroča, ter s tem preprečiti prihodnje simptome.

Že prej so se študije ukvarjale s tem, ali astma vpliva na plodnost, toda vse so odkrile le, da obstaja povezava, niso pa prišle do zaključka, zakaj bi ta povezava obstajala. Sicer tudi avstralska študija ni dejansko dokazala, da bi olajševalci neposredno vplivali na plodnost žensk. Raziskovalci menijo, da takšna povezava obstaja le, ker pri ženskah, ki uporabljajo samo olajševalce, vnetje, ki povzroča astmo, ni dovolj dobro zdravljeno. Prav to vnetje pa menijo, da nato vpliva na plodnost. V zborniku European Respiratory Journal so zato zapisali, da ženskam z astmo priporočajo, da, preden se odločijo, da bodo poskušale zanositi, naredijo, kar lahko, da to vnetje spravijo v čim boljše stanje.

Pljuča

Vnetje, ki je v pljučih, naj bi bilo tisto, ki povzroča težave s plodnostjo. (Foto: iStock)

Pred zanositvijo res poskušajte zmanjšati vnetje

Ena od hipotez je, da vnetje, ki povzroča astmo, lahko vpliva na zmanjšanje prekrvavitve maternice ter povzroča vnetne procese tudi v njeni sluznici, kar nato zmanjša plodnost.  Če je to res, bi pomagalo, da ženska, preden poskuša zanositi, jemlje preprečevalce in tako zmanjša vnetje v svojem telesu. 

Tudi če nato ženska med nosečnostjo ne zdravi dovolj dobro svoje astme, to poveča njeno tveganje za preeklampsijo. To pa je oblika previsokega krvnega tlaka, ki se lahko pojavi samo med nosečnostjo. Posledice so lahko hude. Lahko vpliva na razvoj ploda ter povzroči prezgodnji porod.

A kot večina zdravil tudi preprečevalci niso bili preizkušeni na nosečnicah, zato ni dokazano, da so varni za uporabo med nosečnostjo. Avstralci sicer pišejo, da zdravniki nosečnicam z astmo pogosto svetujejo, da imajo redne preglede pljuč in da, če imajo močne simptome, jemljejo zdravila.

Uspešnost zdravljenja astme je zelo odvisna od bolnika

Astma je sicer najpogostejša kronična pljučna bolezen. Pogostejša je na območjih, kjer je tudi več alergijskih bolezni. Slabo zdravljena astma zmanjšuje kakovost vašega življenja in ga lahko tudi ogroža, pišejo na strani Bolnišnice Golnik. "Pravilno zdravljen bolnik z astmo po drugi strani nima težav, je normalno telesno zmogljiv, nima nočnih poslabšanj astme in ima normalno pljučno funkcijo." A zelo pomembno je, da je bolnik dobro poučen o astmi in da upošteva navodila zdravnika, dodajajo. Kako uspešno je zdravljenje astme, je zelo odvisno od samega bolnika.