Our pregnancy announcement

Bodoči očka je objavil novico, da bosta zibala, medtem ko se je bodoča mamica v ozadju spopadala z jutranjo slabostjo. Toda glej ga zlomka, nato je postalo slabo še bodočemu očku, saj je ugotovil, da bosta dobila kar tri otroke na enkrat.

Dvakrat je rodila dvojčka, nato pa se je zgodilo …

Včasih so bili starši zares blagoslovljeni, če so dobili dvojčka. Trojčki in četverčki so bili pravi čudež, o katerih se je pisalo v medijih. Danes je to nekaj povsem običajnega, temu nihče več ne pripisuje tolikšne pozornosti.

V zadnjih letih so večjajčne nosečnosti v porastu in to v vseh starostnih skupinah. Za to se lahko zahvalimo umetni oploditvi.

Po najnovejših podatkih: pri ženskah, mlajših od 20 let, se na 1000 primerov zgodi 6,1 večjajčnih nosečnosti. Pri ženskah, starejših od 35 let, se na 1000 primerov zgodi 9,8 večjajčnih nosečnosti. Zadnji podatek so zabeležili leta 1976, leta 2011 pa se je številka povečal na 99,3 večjajčnih nosečnosti.

Čeprav se že dolgo ve, da umetna oploditev poveča možnosti za večjajčno nosečnost, ti podatki to še potrjujejo. Ne govorimo več le o dvojčkih, vse več žensk ima celo trojčke in četverčke.