Otrok

(Foto: Profimedia)

V novomeški občini delujejo javni vrtci Ciciban in Pedenjped, obšolska vrtca pri osnovnih šolah v Stopičah in Brusnicah ter koncesijska vrtca Ringaraja in Vrtec Jana. Poleg teh deluje še zasebni Petrov vrtec.

Z novomeške občine so za STA sporočili, da bodo imeli v vrtcu Ciciban približno 150 prostih mest, kar je enako kot lani. V Pedenjpedu bo predvidoma na voljo 217 mest oz. nekaj več kot lani.

V stopiškem vrtcu imajo za novo šolsko leto prostih predvidoma 35 mest oz. več kot lani, v brusniškem vrtcu pa predvidoma sedem prostih mest. V koncesijskem družinskem vrtcu Ringaraja naj bi bilo prostih osem mest, sicer pa naj bila primerjava z lanskim vpisom možna šele po končanju rednega letnega vpisa, so dodali.

V novomeški občini so sicer v začetku zadnjega šolskega leta sprejeli vse v vrtec vpisane otroke, medtem ko medletni kandidati še čakajo na vpis. Sicer pa vprašanje nezadostnega števila mest v otroških vrtcih spoti rešujejo z odpiranjem novih oddelkov. Kot občinski dolgoročni cilj so navedli možnost vpisa za vse prosilce.

Cene dnevnih programov javnih vrtcev v novomeški občini se v skupini prvega starostnega obdobja gibljejo od nekaj manj kot 404 evre mesečno do slabih 443 evrov. V drugi starostni skupini pa od dobrih 297 do nekaj manj kot 325 evrov.

Otroke iz drugih občin v novomeških vrtcih obravnavajo podobno kot domače, razlika je le pri plačilu, pri katerem imajo novomeški starši nekaj ugodnosti. Novomeški otroci imajo tudi prednost pri sprejemu v vrtec.

Glede tovrstnih naložb so na novomeški občini opozorili, da se pripravljajo na gradnjo novega otroškega vrtca v novomeškem Bršljinu. Imel bo dva oddelka več od zdajšnjih štirih, omenjeno dvoletno naložbo pa ocenjujejo na 650.000 evrov, ki jih bo občina zagotovila sama.

V proračunu tekočega leta je ob pogoju sofinanciranja predvidena tudi energetska obnova enote Metka vrtca Pedenjped in ureditev vrtca Lešnica, so še sporočili z novomeške občine.