Igralnica

(Foto: Profimedia)

"Pridejo obdobja, ko je potreba večja od zmogljivosti. Imamo pa prakso, ko z začetkom šolskega leta septembra odpremo 58 oddelkov, dva pa potem vmes za tiste otroke, ki starostni pogoj dopolnjenih enajst mesecev izpolnijo med šolskim letom," je pojasnila Bratuževa.

Na Mestni občini Ptuj so za STA pojasnili, da so cene enake za vse otroke, tudi tiste, ki prihajajo iz drugih občin. Sedanje veljajo od lanskega februarja in znašajo 462 evrov za otroke do tretjega leta, 367 za otroke od tretjega do četrtega leta ter 341 evrov za otroke do šestega leta starosti.

Na Ptuju je sicer otroško varstvo organizirano v javnem zavodu Vrtec Ptuj, ki deluje v desetih enotah, ob tem pa v mestu deluje še zasebni vrtec Vilinski gaj, v katerem so cene za odtenek višje. Za prvo starostno obdobje je cena 485, za drugo pa 370 evrov.

Sicer pa ptujska občina staršem otrok, ki imajo otroka vključenega v dnevni program javnega vrtca, ceno programa za prvo starostno obdobje, ki je osnova za plačilo staršev, dodatno zniža za deset odstotkov, tako da ta znaša 416 evrov. To pa velja le v primeru, če je v vrtec vključen samo en otrok iz družine, sicer dodatno znižanje velja samo za najstarejšega otroka.

Tudi na Ptuju so zadnje čase kar nekaj denarja vložili v energetsko obnovo in tako prenovili že sedem enot, za kar so skupaj odšteli 1,13 milijona evrov. Mestna občina je lani odobrila tudi porabo 100.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki za selitev uprave na novo lokacijo, nakup nove kuhinjske opreme ter za nekatera nujna vzdrževalna dela in nakup igral.

Novo mesto

Murska Sobota

Kranj

Napake, ki jih starši delajo pri uvajanju v vrtec

Ko gre otrok v vrtec je to stresno tako zanj kot tudi za mamo, ki mora v igralnici pustiti jokajočega otroka. In ker se ji srce para, poskuša pobegniti na skrivaj, brez slovesa, vendar to ni prav, ker se potem otrok počuti zapuščenega. Prav je, da mu razložite, da bo v vrtcu skupaj s prijatelji in vzgojiteljicami ter da mu bo zabavno. In če le lahko, se po njega vračajte vedno ob isti uri.

►Na začetku boste otroka v vrtcu pustili le uro ali dve, prav je, da se tudi takrat poslovite od njega in mu razložite, da se bo v vrtcu s sovrstniki igral. Poudarite, da boste prišli po njega. Ne odidite na skrivaj, to bo še bolj boleče zanj in se bo naslednjič še težje ločil od vas in ostal v igralnici.

►Če ste se odločili, da bo otrok čez dan v vrtcu, potem kljub začetnim težavam pri uvajanju, vztrajajte. Ne pripeljite ga le dva dneva zaporedoma in potem ves teden ne (izključimo, če otrok ostane doma zaradi bolezni). Vmes bo otrok pozabil, kako lepo mu je bilo in zopet se bo ponovila stara zgodba – jokanje, krčevito oklepanje, metanje po tleh ali kaj podobnega.

►Ključno je, da tudi vi sprejmete spremembo! Otrok ne bo več doma, vi greste v službo, on bo čez dan v varnih rokah vzgojiteljic. Ne jokajte in ne vzdihujte, kajti otroci so dobri opazovalci in vaša čustva, vedenje, strah, ali se bo vašemu sončku prijetno godilo izven doma, se lahko prenesejo na njih.

►Ko enkrat pustite otroka v igralnici, odkorakajte iz vrtca ven, ne skrivajte se pri kakšnem oknu, ne opazujte ga za kakšnimi vrati, grmom, kaj počne. Če vas opazi, bo situacija še bolj stresna in otrok bo ponovno začel neutolažljivo jokati.

►Mogoče pa vam bo vse to prihranjeno in bo vaš z otrokom stekel v igralnico k novim igračam, prijateljem, mogoče bo že prvi dan vzljubil vzgojiteljico in ne bo hotel domov …

Vrtec

(Foto: Profimedia)