Oblečena v črno in z vklenjenimi rokami in nogami sta 57-letni David Allen Turpin in njegova soproga, 49-letna Louise Anna Turpin delovala mirno, ko sta se pred sodnikom izrekla, da nista kriva očitanih jima dejanj. Naslednjič bosta pred sodnika stopila 23. februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V 12 točkah obtožnice sta obtožena mučenja, v 12 zadrževanja v ujetništvu, v šestih zlorabe otrok ter v šestih zlorabe odvisne odrasle osebe. David Turpin je tudi obtožen nespodobnih dejanj do otroka, je na novinarski konferenci povedal tožilec Mike Hestrin. Za oba so odredili plačilo 12 milijonov evrov varščine.

Hestin je povedal, da jima v primeru, da bosta spoznana kriva v vseh točkah obtožnice, grozi od 94 let zapora do dosmrtnega zapora.

David in Louise Turpin

(Foto: AP)

Policija ju je na njunem domu v kraju Perris vzhodno od Los Angelesa prijela v nedeljo, potem je njuni 17-letni hčerki uspelo pobegniti in je prijavila policiji, da so bratje in sestre priklenjeni z verigami, umazani in lačni.

Policija je zaradi njihovega slabega stanja in podhranjenosti mislila, da gre za mladoletne otroke, kasneje pa je ugotovila, da jih je sedem starih od 18 do 29 let. Najmlajši je star dve leti.

Hestrin je povedal, da je 17-letnica več kot dve leti načrtovala pobeg. Vse otroke sicer obravnavajo zaradi podhranjenosti, opravili pa so tudi več zdravniških testov.

Hestrin je dejal, da so bili vsi otroci žrtve dolgoletnih zlorab, da so se lahko prhali le enkrat na leto, niso smeli k zdravniku niti zobozdravniku. Dokazi v hiši po njegovih besedah kažejo, da jim pogosto niso dovolili niti na stranišče in da so ostajali vklenjeni.

"Če sta jih starša videla, da si umivajo roke nad zapestjem, sta jih obtožila igranja z vodo in jih vklenila," je dejal. Ko niso bili priklenjeni, so bili zaklenjeni v različnih sobah po hiši. Igrač niso smeli imeti, čeprav je policija v hiši našla več še zapakiranih igrač.

Hestrin je dodal, da se je trpinčenje otrok začelo, ko so živeli v Teksasu, okrepilo in poslabšalo pa se je, ko so se leta 2014 preselili v Kalifornijo. Dodal je, da sta otrokom dajala zelo malo hrane.

Po navedbah lokalne bolnišnice so vsi odrasli otroci v stabilnem stanju.

Po navedbah lokalne policije noben od staršev ni bil takoj sposoben pojasniti, zakaj so otroci priklenjeni. Prav tako znakov, da bi trpela za kako duševno boleznijo ali pa da bi bilo njuno ravnanje povezano z verskimi prepričanji, je povedal načelnik policije v Perrisu Greg Fellows.

Preiskava je doslej potrdila, da sta starša vseh 13 otrok. Živeli so v hiši v četrti srednjega razreda v mestu Perris, ki je od Los Angelesa oddaljen kakih 110 kilometrov.

David Turpin ima prijavljeno zasebno osnovno šolo od prvega do 12. razreda, samega sebe pa kot šolskega ravnatelja. Naslov šole, ki je bila uradno odprta marca 2011, je naslov njegove domače hiše, kjer so policisti odkrili ujetnike.