Spanje na trebuhu

(Foto: Profimedia)

Vprašanje zaskrbljene mame

''Slišala sem, da če otroček (naš je star šest mesecev) vedno spi na trebuščku, ima lahko kasneje probleme pri hoji, in sicer hodil naj bi navzven. Me mora bit tega strah?'' nas je vprašala zaskrbljena mamica.

Spanje na trebuhu – hoja navzven?

Bibina svetovalka Špela Jazbec Gorenc pojasnjuje, da običajno spanje na trebuhu samo po sebi ni pokazatelj, da bi zaradi tega otrok kasneje hodil navzven. Mogoče lahko starši sklepajo na kasnejše težave pri hoji, če otrok pri spanju na trebuhu spi s privzdignjeno medenico in pokrčenimi nogami ali pa, da so nogice precej narazen, pokrčene in s koleni obrnjene navzven (žabji položaj). Poudarja pa, da še to ni nujno, da res nakazuje na kasnejši nepravilen vzorec hoje.

Izpostavlja, da so po navadi poleg omenjenih položajev prisotne tudi druge težave, ki se kažejo tudi v vseh ostalih vzorcih gibanja in drže. Vedeti morate - če otroku odgovarja določen položaj za spanje, ga običajno težko pripravite do tega, da bi spal kako drugače, še posebej če govorimo že o šest mesecev starem otroku. Lažje je pri mlajših dojenčkih in novorojenčkih, ki po navadi dobro zadržijo položaj, v katerega jih starši odložijo.

Na kateri položaj spanja otroka navaditi?

Starejši kot je otrok, več je gibanja in se tudi lažje sam postavi v določen položaj. ''Vendar, če dojenčka že od začetka navajamo na bočni položaj (izmenično levo in desno), se velika večina na ta položaj tako navadi, da tudi kasneje ne spijo nič drugače kot na boku. Seveda pri vseh ni tako, nekaterim kasneje bolj odgovarja na hrbtu, drugim na trebuhu …'' razlaga fizioterapevtka.

Spanje v vozičku škodi?!

Pomembno opozorilo!

Starši morajo biti pozorni, da se otrok ne obrača vedno na isto stran, da ne drži glave obrnjene vedno na isto stran in podobno, da ne pride do zaležanosti glavice. Poleg tega pa lahko ves čas isti položaj telesa med spanjem (vedno samo na levo ali samo na desno ali ves čas na isto stran obrnjena glava) kaže na težave v otrokovem razvoju gibanja in drže. Fizioterapevtka opozarja, da mora biti prisotna raznolikost.