Kakšno šolo hočemo? Začelo se je zbiranje podpisov pod peticijo, v kateri med drugim pobudniki – Društvo svet staršev – zahtevajo zmanjšanje obsega snovi, domačih nalog in števila ocen ter ukinitev nacionalnega pregleda znanja in mature. "Naredite šolo manj piflarsko," pozivajo.

Zavzemajo se za šolstvo po finskem vzoru in upajo, da jih bodo uslišali na šolskem ministrstvu. Finci namreč v šolah zmanjšujejo število predmetov in jih na neki način ukinjajo, saj se matematiko, zgodovino, materni jezik učijo hkrati, ker so jih povezali med sabo. Več o tem ...

Peter Zupan iz Združenja učiteljev pravi, da je treba peticijo jemati resno, a hkrati upa, da bodo rešitve najprej urejali strokovnjaki in drugi organi, šele zatem uporabniki sistema. Poudaril je, da je treba vprašati tudi učitelje, "ki naj dobijo mesto v strokovnih organih ministrstva". Tako bodo znali povedati, kaj je narobe v praksi, je dejal za 24UR ZVEČER. Po njegovem mnenju je sicer resnično preobsežen učni načrt, vprašljiv je smisel nacionalnega preverjanja znanja, sistem pa dejansko zahteva preveč faktografskega znanja.

Preberite še: Bodo slovenski učitelji končno nehali preštevati ure?

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da je zelo vesel tovrstnih pobud. "Pravzaprav to delamo že od prvega dne." Napovedal je široko družbeno razpravo februarja, h kateri bodo povabili stroko, pa tudi starše in celo otroke. Informacije bodo zbirali celo leto 2019, "da bi lahko v leto 2020 prišli z rešitvami". Poudaril je, da "piflanje" seveda ni v redu, a da je slovenski šolski sistem dober in priznan tudi po svetu. Nataša Šram iz društva se strinja, da smo dobri, a na račun česa? Zdravja otrok, obremenitve, opozarja. Več v videu z naslovom "Iz 24UR ZVEČER: Soočenje ministra in predlagateljice peticije"

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.