Vsako leto se na svetu okoli 15 milijonov otrok rodi pred 37. tednom nosečnosti, samo v Evropi okoli 500.000. V Sloveniji se prezgodaj rodi več kot šest odstotkov vseh rojenih, kar pomeni približno 1300 otrok na leto. Gre za največjo skupino novorojenčkov, ki potrebujejo posebno nego in oskrbo.

Nedonošenček

Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu manj kot 20-odstotna, v 26. tednu več kot 85-odstotna in v 30. tednu več kot 95-odstotna. (Foto: iStockphoto)

V Sloveniji se je najbolj zgodaj rodil in preživel novorojenček, rojen v 22. tednu nosečnosti. Najlažji novorojenček v Sloveniji, ki je preživel brez pomembnih posledic, pa je ob rojstvu tehtal 405 gramov. Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu pa 1750 gramov, navajajo organizatorji razstave.

A se nedonošenčki od donošenih novorojenčkov ne razlikujejo le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje. Bolj ko so prezgodaj rojeni, bolj so nezreli vsi njihovi organi in potrebujejo podporo številnejših aparatur in posegov ter pomoč posebej izobraženega medicinskega osebja, da preživijo.

Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu manj kot 20-odstotna, v 26. tednu več kot 85-odstotna in v 30. tednu več kot 95-odstotna. Prezgodaj rojeni otroci imajo povečano tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, dihal, srčno-žilnega in prebavnega sistema. Najmanjši nedonošenčki pa zaradi zdravljenja včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot šest mesecev.

Kot navajajo organizatorji razstave, so prezgodaj rojeni in navzven nebogljeni otroci v resnici velikosrčni junaki, tako kot njihovi čuteči starši in požrtvovalno medicinsko osebje. "Njihova skupna življenjska izkušnja odstira in razgrinja vrednote, ki jih je potrebno spoštovati in vredno negovati," so še zapisali.

Preberite si zgodbo o največjem junaku ljubljanske porodnišnice, težkem le 580 gramov.