Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na Socialnem klubu z naslovom Problemi socialnega varstva in potreba za takojšnje ukrepanje dejala, da si v današnjem trenutku ne smemo dovoliti zmanjšanja socialnih pravic, sploh pa ne socialno najšibkejšim. "Ne smemo pozabiti, da so bile pravice ljudem v ekonomsko najslabšem položaju že pred krizo na minimumu, tako da jih zdaj ne moremo še bolj prikrajšati," je opozorila.

Žalosten otrok

"Naša prihodnost so otroci, ne pa banke in avtoceste." (Foto: iStockphoto)

Po besedah predsednika strokovnega sveta zbornice Braneta Buta številni nujni zakoni s področja socialnega varstva še niso sprejeti. Med njimi je omenil zakone o socialnovarstveni dejavnosti, o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, o osebni asistenci, o zavodih in o skrbništvu ter družinski zakonik.

Prav tako je po njegovih besedah nujno sprejeti podzakonske predpise, da se bodo že sprejeti zakoni lahko izvajali. Kot primer je navedel pravilnik o tehničnih pripomočkih, ki bi omogočil, da bi se zakon o izenačevanju možnosti invalidov lahko tudi uresničeval.

Predsednik zbornice Nace Kovač je menil, da bo morala tudi zbornica narediti korak naprej pri izboljševanju kakovosti storitev, torej "iti iz neke agencije za izdajanje certifikatov v prostor s strokovnimi ljudmi, izvajalci, delavci".

O socialnem položaju otrok je spregovorila Nina Zidar Klemenčič, ki sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Slovenije. "Revščina otrok v državi, kot je Slovenija, ne more biti neizogibna," je prepričana. "Otroci so lačni, imamo deložacije iz neprofitnih stanovanj, ki so bila zgrajena iz našega denarja ..." je naštela.

"Vlado moramo pozvati, da rešuje položaj ljudi, ki niso sami krivi za nastale razmere," je dejala. "Naša prihodnost so otroci, ne pa banke in avtoceste," opozarja.

Obetajo se tudi spremembe za slovenske družine na drugih področjih. Dobre ali slabe?