Računalnik

Računalnik po mnenju strokovnjakov ne sodi v otroško sobo. (Foto: Profimedia)

Tema se nanaša predvsem na odgovornost, ki jo imajo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega prostora. Otroci in mladi, starši in skrbniki, učitelji, socialni delavci, tudi industrija in politiki, poudarjajo v Centru za varnejši internet SAFE-SI.

Prav na dan varne rabe interneta bodo predstavili prve od 15 novih poslovenjenih delov priljubljene slovaške serije risank Ovce.sk, ki se ukvarjajo s temami, kot so virtualna prijateljstva, zasebnost pri uporabi mobilnega telefona, pasti spletnega nakupovanja ipd.

Serija je po navedbah centra zelo priljubljena tudi v Sloveniji, sicer pa je bila adaptirana že v 23 svetovnih jezikov. Slovenske glasove za Planšarja in Jureta sta zopet posodila Rok Terkaj in Tamir Gostiša.

Mesecu varne rabe interneta se bo tekom februarja z različnimi aktivnostmi pridružilo več kot 280 šol po Sloveniji. Poleg tega bo v okviru kampanje v četrtek potekal tudi izobraževalni seminar za šole in centre za socialno delo v povezavi z vrstniškim nasiljem na spletu.

Dnevu varne rabe interneta, ki po svetu poteka že od leta 2004, se poleg Slovenije pridružuje še več kot 100 držav s celega sveta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij.