Vaš malček je star skoraj tri leta. Do sedaj je bil odziv vašega malčka na vse en velik »Ne!« Tik preden dopolni tri leta, se lahko zdi veliko bolj dojemljiv. Pa je res?

Takrat začne malček dojemati, da mama reče »ne«, ko ji ni všeč, kaj počne in »ja«, ko se obnaša sprejemljivo ali ona odobrava nekaj, za kar jo prosi. Tako pravi Vicki Panaccione, otroška psihologinja z Inštituta za boljše starševstvo v Melbournu na Floridi. Torej, če to ve, kaj malček naredi? Vsemu pritrdi, seveda!

Da bi mu pokazali, kako je s tem, mu lahko pomagamo tako: Opazujmo njegove gibe. Dokaj očitno je njegovo strinjanje z nečim, torej »ja«, če pa se kremži in noče pojesti npr. graha, verjetno misli »ne«. Če pa reče »ja« in se mu oči svetijo, potem to tudi pomeni »ja«. Dajte mu druge možnosti. Namesto da bi ga vprašali, ali želi v park ali na igrišče, ga vprašajmo, ali želi iti ven ali ostati doma. Razložimo mu razliko. Ko nam odgovori, mu pomagajmo razumeti, da je rekel »ja« temu, da bi šel ven in »ne« temu, da bi ostal doma. Če smo pri tem dosledni, bo hitro dojel, kaj pomeni »ja« in kaj »ne«.