Družina Jelinčič

Družina Jelinčič: Monika, Aleksija Iris, Zmago in Aleksandra Tisa (Foto: Marko Levičar)

Aleksandra Tisa Jelinčič

Aleksandra Tisa (Foto: osebni arhiv)

 

Sedemletna Aleksandra Tisa v zadnjih dneh polni naslovnice domačih in tujih medijev, a ne zaradi svojega očeta, pač pa zaradi slikarskega talenta, ki je močno presenetil tako domače kot tuje likovne strokovnjake.

Kot nam je zaupal Zmago Jelinčič Plemeniti, se je dekličin talent izraziteje pokazal v 1. razredu osnovne šole. "Glede na njeno drugačno sprejemanje prostora in barv, sem jo vpisal na tečaj k Ciuhi, vendar pa si je hčerka želela, kot je rekla 'Da gre k pravemu slikarju, saj bi rada slikala, ne pa se igrala.' Za njen rojstni dan, 13. januarja letos, sem jo peljal v slikarsko šolo Zmaga Modica, ki jo je preizkusil v risanju na mojo željo, saj se mu je zdela premlada," je povedal Zmago in dodal, da je Zmaga Modica že prva risba Aleksandre Tise popolnoma prevzela, še posebej, ker je risala v skupini odraslih, ki so slikali akte. Aleksandra Tisa je celo letošnje leto obiskovala slikarsko šolo Zmaga Modica in bo slednjo obiskovala tudi naslednje leto. Poleg tega bo v okviru iste šole sodelovala tudi na poletnih slikarskih delavnicah v Piranu.

Zakaj moški akti?

Mnogi ob pogledu na risbe moških aktov pomislijo, kje je dobila deklica idejo, da riše akte in ne narave, živali ali portretov. Jelinčič pojasnjuje, da so moški akti, ki jih je narisala Aleksandra Tisa, del študijskega programa za likovno akademijo, deklica pa jih je risala v okviru slikarske šole. Ponosni očka dodaja, da so na splošno hčerkini motivi vzeti zelo na široko, živali, rože, barve kot take, poleg tega pa iz gline izdeluje tudi malo plastiko.

 

Aleksandra Tisa Jelinčič razstava

Moški akti so del študijskega programa za likovno akademijo. (Foto: YouTube)

Aleksandra Tisa navdušila z razstavo v Beogradu

Aleksandra Tisa je komaj čakala otvoritev razstave v Beogradu in je bila celo pot v Beograd v napetem pričakovanju. "Občutki na sami razstavi so bili fascinantni, tako z moje strani, še bolj pa s strani obiskovalcev, ki enostavno niso mogli dojeti, da so to risbe 7-letne deklice. Obiskovalci srbskega likovnega prostora so bili popolnoma navdušeni."

Utrinke z razstave v Beogradu si lahko ogledate v spodnjem videu.

Mnenja kritikov

Mnenja cele vrste likovnih strokovnjakov so zelo pozitivna, hkrati pa so vsi zelo presenečeni nad talentom sedemletne deklice.

Starša jo spodbujata na slikarski poti

Ali bo Aleksandra Tisa tudi v prihodnosti stopala po slikarski poti, je seveda odvisno on nje, vsekakor pa jo starša pri tem podpirata. "Spodbudo za razvijanje talenta ima, tako pri moji soprogi Moniki, pri meni, pri slikarskem učitelju Modicu in pri celi vrsti likovnih strokovnjakov, ki so njene izdelke videli. Spodbujali jo bodo tudi v bodoče. Najvažnejše pa je, da je pri delu ni treba posebej spodbujati, kar sama se loti risanja in slikanja, ki ji je v največjo zabavo."

Spoznajte umetnico iz Venezuele, ki so jo poimenovali čudežni otrok. Ob dekličinih slikarskih delih mnogi ostanejo brez besed. Bo tudi vam vzela sapo?