Kot kaže, številne mamice navdih za poimenovanje svojega otroka iščejo na televiziji, saj se želijo odmakniti od tradicionalnih imen in iščejo nekaj novega, drugačnega, vznemirljivega. Raziskava, ki poteka že drugo leto zapored, je tako potrdila tezo, da veliko vlogo pri poimenovanju otrok, ki se rodijo v koledarskem letu, odločajo filmi, ki izidejo leto poprej, poleg tega pa tudi tisti, katerih izdaja je šele napovedana, a so težko pričakovani.

Izbira imena: kaj je prepovedano v Sloveniji?

Kot ponovno zelo priljubljeno ime se je tako namreč izkazalo ime Peter, za kar je kriv animirani ameriški film Peter Zajec. Ker naslednje leto pričakujemo drugi del kultnega animiranega filma Ledeno kraljestvo, so številne mamice priznale, da razmišljajo o imenu Elsa (nekatere so se odločile za manjšalnico Elsie) in Anna. Leto 2019 s seboj prinaša zadnjo sezono priljubljene serije Igra prestolov, zato naj bi bila priljubljena imena likov, kot so Arya, Jon in Dany.

Peter Zajec, animirano-igrani film

Film Peter Zajec, ki je izšel letos, je poskrbel za ponovno priljubljenost imena Peter pri britanskih dojenčkih. (Foto: Continental film)

Britanski starši pa navdiha za ime ne iščejo zgolj v ameriških stvaritvah, temveč postajajo bolj drzni in se ozirajo tudi širše. V prihajajočem letu naj bi se tako zgodil porast imen, ki jih poznamo kot imena mest in držav, in sicer Cairo, Dallas, Israel in India. Med priljubljena imena so se sicer uvrstila še imena Cliff, Christine, Susan, Michael in John, ki jim je skupno to, da so bila izredno priljubljena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Očitno se tudi trendi na nekaj desetletij zgolj zamenjajo.

Tak bo otrok Meghan in princa Harryja

V letu 2019 pa bo na Otoku rodila tudi Meghan Markle, vojvodinja sussekška. Že vse od naznanitve njene nosečnosti se ves svet sprašuje, kako bo poimenovala svojega prvorojenca, ki ga pričakuje s princem Harryjem. Čeprav na uradnih stavnicah trenutno vodijo imena, ki so za kraljevo družino značilna, pa so številni prepričani, da bo Meghan kot bivša ameriška igralka presenetila. Kljub temu prvo mesto za punčko na stavnicah trenutno zaseda ime Victoria, sledita ji Diana in Alice, pri fantovskih imenih pa vodi Albert, sledita mu Arthur in Philip.

Meghan Markle

Ali se bo Meghan odločila za klasiko ali bo svojega otroka mogoče poimenovala Cairo, Dallas ali India, bo znano aprila 2019. (Foto: Profimedia)

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.