"Zadnje tedne se je močno povečalo število okuženih otrok z rotavirusi. Zaznavamo pa tudi že povečano število respiratornih okužb. Zato na Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Novo mesto omejujemo obiske na enega zdravega starša, v porodnišnici pa samo na očeta novorojenčka. Prosimo vas, da upoštevate omejitev in navodila zaposlenih! Hvala za razumevanje!" so sporočili iz novomeške bolnišnice.

Okužbe z rotavirusi

V Sloveniji so okužbe z rotavirusi zelo pogoste. V letu 2014 je bilo prijavljenih 1982 obolelih(96/100.000). Večina prijavljenih bolnikov je bila mlajših od pet let. Okužbe se najpogosteje pojavljajo pozimi in zgodaj spomladi.

Rotaviroza (okužbe z rotavirusi) je črevesna nalezljiva bolezen, za katero zbolijo tako ljudje kot živali. Najdemo jo povsod po svetu. Pogosto se pojavlja v obliki izbruhov ter epidemij, predvsem v vrtcih, domovih za starejše občane in povsod, kjer se zadržuje večje število ljudi, je zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).

Najbolj koristni starševski nasveti

Čas od okužbe do pojava bolezni traja od enega do treh dni. Rotavirus se prenaša "fekalno oralno" (iz rok v usta). Zelo lahko se prenaša pri okuženih osebah, zaradi nezadostne higiene rok po iztrebljanju. Z rokami se virus kontaktno prenaša na hrano, vodo, predmete in ljudi. Redkejši je prenos z vdihavanjem okuženega zraka, aerosola, ki nastane ob bruhanju ali iztrebljanju obolelega.

Okužijo se lahko otroci, pa tudi odrasli, najpogosteje pa zbolijo otroci v starostnem obdobju od šestih do 24 mesecev. Bolnik bruha, ima bolečine in krče v trebuhu, vodeno drisko in povišano telesno temperaturo. Zlasti nevarna je lahko okužba pri majhnih otrocih, ker hitro privede do dehidracije ali izsušitve. Odrasle osebe lahko okužbo prebolijo brez znakov in simptomov.

Otroci, ki imajo drisko in/ali bruhajo, ne smejo obiskovati vrtca ali šole. Prenos bolezni se preprečuje z ustrezno osebno higieno, ki zajema pogosto in pravilno umivanje rok. Prostor, kjer se nahaja oboleli, je treba mokro čistiti in po potrebi razkuževati ter večkrat dnevno prezračevati. Uporabljene plenice in ostale krpe, umazane z izločki, je treba odstranjevati z odlaganjem v plastične vrečke, ki jih je treba dobro zatesniti.

Zdravljenja ni, na voljo je cepivo

Cepljenje proti rotavirusu

Cepivo proti okužbi z rotavirusi se vkapa v usta in ne daje z injekcijo. (Foto: Profimedia)

Specifičnega zdravljenja ni. Zelo pomembno je, da se s pitjem sproti nadomešča izgubljeno tekočino in elektrolite. V lekarnah so na voljo tudi pripravki, namenjeni nadomeščanju elektrolitov. Če je otrok dojen, je treba dojenje nadaljevati. Posebna dieta ni potrebna.

Proti okužbi z rotavirusi sta na voljo dve cepivi. Po cepljenju imunski sistem ustvari protitelesa proti številnim tipom rotavirusov, ki najpogosteje povzročajo drisko. Protitelesa ščitijo le pred boleznijo, ki jo povzročajo ti tipi virusov in ne ščitijo pred drugimi povzročitelji bruhanja in driske.

Cepivo proti okužbi z rotavirusi se vkapa v usta in ne daje z injekcijo. Potrebna sta dva oziroma trije odmerki, med katerimi morajo miniti vsaj štirje tedni. Otrok lahko prejme prvi odmerek cepiva, ko je star šest tednov oziroma najpozneje do starosti 16 tednov. Cepljenje je treba zaključiti do 24. oziroma 32. tedna otrokove starosti, odvisno od uporabljenega cepiva.

Po cepljenju se cepilni virus lahko izloča z blatom cepljenega otroka, še posebej okrog sedmega dne po cepljenju. Osebe, ki skrbijo za otroka, ki je bil pred kratkim cepljen, morajo skrbeti za higieno in si po vsakem previjanju skrbno umiti roke, je še zapisano na spletni strani Nijz.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.