Vodja britanske raziskave o težavah v zakonu Nikki Sellers je za Telegraph povedala, da se pari sporečejo približno 2.455- krat na leto. To pomeni sedem prepirov na dan, kar pravzaprav ni tako malo.

Kričanje

Pogost razlog za prepir je neizračanje ljubezni do partnerja. Predvsem ženske so tiste, ki si želijo, da bi jim partner pogosteje dejal: "Draga, ljubim te." (Foto: iStockphoto)

Prisluhnite svojemu partnerju

Vzroki za prepire so seveda različni, najpogostejši razlog pa je zelo preprost: pari ne znajo prisluhniti drug drugemu. Raziskovalci navajajo, da se pari zaradi tega v povprečju sprejo 112-krat na leto.

Kaj pa vi, poslušate svojega partnerja/ico ali ji/mu zatopljeni v svoje misli le prikimavate in monotono odgovarjate? Premislite, tudi vas bi ujezilo, če bi se s partnerjem poskušali pogovoriti, on pa bi medtem gledal televizijo, brskal po spletu, bral knjigo, čistil ali se igral z otrokom. Za pogovor si izberite čas, ko sta sama in ko se lahko popolnoma posvetita drug drugemu. Prisluhnita si in se pogovorita o nejasnostih, ki vaju motijo. Zapomnite si, da je za dober odnos potreben odkrit pogovor, zato naj vam razčiščevanje konfliktov ne bo odveč.

Težave

Pomanjkanje spolnih odnosov je pogosto težava, s katero se srečujejo tudi slovenski pari. (Foto: iStockphoto)

Denar, seks, hrana, čistoča in otroci

Na lestvici pogostih razlogov za prepir so tudi finance in pretirana zapravljivost, zaradi česar se pari sporečejo 108-krat na leto. Zaradi pomanjkanja spolnih odnosov se sporečejo 88-krat na leto, sledi pomanjkanje romantike – 67 prepirov letno.

Prepir

Zakonci se pogosto prepirajo zaradi nesoglasij pri vzgoji otrok. (Foto: iStockphoto)

Anketiranci pojasnjujejo, da si želijo večkrat slišati priznanje, da jih partner ljubi, slednji pa ima običajno težave s prekomernim izražanjem čustev. Če vam partner ne reče dovolj pogosto ljubim te, še ne pomeni, da vas nima rad. Pomembneje je, da vam naklonjenost dokaže z dejanji, besede, so ne nazadnje le besede … Poleg tega pa so nekateri ljudje izrazito introvertirani in ljubezen do partnerja izražajo v bolj zadržani obliki. Tudi to je treba spoštovati, v nasprotnem primeru se lahko težave le še stopnjujejo.

Tudi prepiri okrog kosila so pogosti. Zaradi nesoglasij, kaj skuhati za kosilo, se pari sprejo 92-krat letno. Zanimivo je tudi to, da nekateri vztrajno hodijo v stanovanje z blatnimi čevlji, zaradi česar beležijo raziskovalci kar 80 prepirov na leto.

Nekoliko več prepirov nastane zaradi nesoglasij pri vzgoji otrok (88-krat na leto), medtem ko se starša spreta 79-krat na leto, ker se ne moreta zediniti, kdaj upravičeno okarati svoje otroke.

"Manjši trivialni prepiri so del dnevne rutine in videti je, da je tudi to potrebno za zdrav odnos," je zaključila vodja raziskave Nikki Sellers.

O čem pa se najpogosteje prepirajo slovenski zakonci?

Sonja Beznik, specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, deluje v zasebnem terapevtskem centru Objem. Poprosili smo jo, da nam zaupa najpogostejše razloge za težave v zakonu, zaradi katerih pari poiščejo terapevtsko pomoč.

"Pari pogosto poiščejo terapevtsko pomoč zaradi: nasilja (verbalnega, fizičnega); v odnosu se čuti praznina, otopelost, ni stika; ločitev – želijo se posloviti od partnerja ali pa ohraniti zakon; samomorilne misli zaradi odhoda enega izmed partnerjev (ločitev) – tukaj gre lahko za odvisnost od odnosa; prepiri zaradi vsakdanjih stvari (ne zmoreta se slišati, slaba komunikacija z obeh strani); prepiri zaradi alkohola; partnerja želita zrasti v odnosu, želita nekaj več, ker imata občutek, da nekaj manjka (čustvena praznina, otopelost); strah pred izgubo partnerja; zaradi laži, prevar in zavajanja partnerja; depresije pri enem ali obeh partnerjih; paničnih napadov; stiske ob otroku mladostniku; bolezni (največkrat zaradi raka) – partnerja doživljata veliko stisko, strah, obup, tesnobo, praznino in predvsem veliko jeze; partnerja se želita dotakniti odnosov s svojimi starši – postaviti meje, oditi …; odvisnosti (od alkohola, drog, odnosov)."

Imate težave pri družinskih in partnerskih odnosih? Sonja Beznik je Bibina svetovalka, za nasvet jo lahko povprašate TUKAJ.

 

Par pri zakonskem svetovalcu

Slovenski zakonci pomoč pogosto poiščejo pri terapevtu. (Foto: iStockphoto)