Palaciosova si želi, da bi ji srednjo šolo uspelo tudi zaključiti še pred njenim 100. rojstnim dnem. Kot navaja AFP, velja za eno najbolj navdušenih dijakinj na šoli. Že si je pridobila ljubkovalni naziv "Dona Lupita".

"Želim si dati vse od sebe. Danes je čudovit dan," je dejala v ponedeljek, na svoj prvi dan v srednji šoli v kraju Tuxtla Gutierrez, glavnem mestu mehiške zvezne države Chiapas. V skladu s pravili je bila tudi ustrezno oblečena - v šolsko uniformo z belo polo majico in črnim krilcem, za osebno noto pa je dodala še rožnat pulover.

Kot še poroča AFP, si je vestno delala zapiske pri kemiji in matematiki, potrudila pa se je tudi pri urah plesa.

Za Palaciosovo je bila šola celo življenje nedosegljiva želja. Odraščala je v revni vasici, kjer je že od otroštva pomagala na kmetiji, namesto da bi obiskovala šolo. Ko je odrasla, je na tržnici prodajala perutnino, se vmes tudi poročila in ima šest otrok.

Ni pa se nikoli naučila brati in pisati - vsaj do 92. leta ne, ko se je vendarle vključila v program opismenjevanja. "Zdaj lahko končno pišem pisma svojim fantom," je dejala smeje.

A vendarle se, potem ko se je naučila brati in pisati, ni ustavila. Leta 2015 se je vpisala v osnovno šolo za odrasle in jo končala v manj kot štirih letih.

Nato pa se je želela vpisati še v srednjo šolo, kjer pa je bilo nekaj težav, saj v Mehiki ni ločenih srednjih šol za otroke in starejše. Zato se je vpisala v redno srednjo šolo, kjer so njeni sošolci zdaj dobrih osem desetletij mlajši.

Njene ambicije pa se s srednjo šolo še ne zaključujejo; nekoč si namreč želi postati vzgojiteljica v vrtcu, navaja AFP.