aids

(Foto: Thinkstock)

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so letos v Sloveniji prepoznali nižje število novih diagnoz okužbe z virusom HIV v primerjavi z lanskim letom. Do vključno 22. novembra je bilo na NIJZ prijavljenih 33 primerov novih diagnoz. Od tega jih je bilo 23 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih.

Kot ugotavljajo na NIJZ, je padec števila novih diagnoz predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem sprememb glede dostopnosti testiranja in kulture testiranja ter takojšnjega zdravljenja oseb, pri katerih odkrijejo okužbo.

Pravočasno testiranje ključno za učinkovitejše zdravljenje

Če okužbo s HIV odkrijemo pozno, zamudimo priložnost za pravočasno in uspešnejše zdravljenje, zato je pravočasno testiranje ključno za znižanje tveganja za zgodnejši razvoj aidsa in smrti.

Testiranje je v Sloveniji dostopno, saj so na voljo številne možnosti. Najenostavnejše je zaupno testiranje pri izbranem zdravniku, ki za pacienta in zdravnika tudi ne pomeni dodatnih stroškov. A se ga kljub temu tako bolniki kot zdravniki ne poslužujejo pogosto, kar je velika škoda, saj je to najenostavnejši način testiranja, ki bi lahko obenem tudi pomembno vplival na normalizacijo in destigmatizacijo testiranja na HIV, so zapisali v nacionalni komisiji za aids na Ministrstvu za zdravje.

Okužbo s HIV pa še vedno spremljata stigma in diskriminacija, zaradi katerih izgubljamo priložnosti za uspešno zdravljenje, saj se ljudje bojijo testirati, obenem pa imata tudi izjemno negativne socialne in psihološke posledice na življenja oseb, ki živijo s tem virusom, poudarjajo nevladne organizacije.

Diskriminacija oseb s HIV zakonsko prepovedana in etično sporna

Diskriminacija oseb z virusom HIV v zdravstvu ni redka, predvsem pri dostopu do zobozdravstvenih storitev, opažajo v društvu Legebitra. Kaže se na več načinov, kot so zavračanje obravnave, neenakopravna obravnava, kršitve varstva osebnih podatkov ali nadlegovanje, je za STA naštel Mitja Ćosić iz Legebitre. "Če se nekaterim zdravstvenim delavcem diskriminacija oseb s HIV že ne zdi etično sporna, pa bi se morali zavedati, da je zakonsko prepovedana," je poudaril.

Pri diskriminiranju se po Ćosićevih navedbah zdravstveni delavci izgovarjajo na interna navodila za obravnavo bolnikov z nalezljivimi boleznimi, ki so zastarela in ne upoštevajo napredka na področju zdravljenja. V Sloveniji v treh desetletjih ni bilo niti enega primera okužbe zdravstvenega delavca na delovnem mestu.

Osebam z virusom HIV njihovega statusa sicer nikjer ni treba razkrivati, je pa avtomatično razkrit v zdravstvu, kjer bolniki pričakujejo največ zaupanja. Če doživijo diskriminacijo, se zaradi slabe izkušnje ne vrnejo več v ustanovo, kjer so bili diskriminirani. To pa pomeni, da do določenih zdravstvenih storitev ne dostopajo več, kar se nato odraža v njihovem slabšem zdravstvenem stanju. Diskriminacija vpliva tudi na slabše duševno zdravje in s tem na splošno kakovost življenja, še opozarja Ćosić.

Testiranje za hiv

(Foto: iStock)

Če osebe, ki živijo s HIV, v zdravstvenih ustanovah doživijo diskriminacijo, se po pomoč in nasvete pri prijavi kršitve pacientovih pravic lahko obrnejo na društvo Legebitra, kjer nudijo tudi možnost brezplačnega pravnega svetovanja. Vsak ponedeljek pa v društvu ponujajo še brezplačno in zaupno testiranje za vse moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, in transosebe.

Dan boja proti aidsu priložnost za testiranje in osveščanje

Ob dnevu boja proti aidsu bo že tradiconalno potekalo več dogodkov. V petek bo Društvo študentov medicine Slovenije na Kongresnem trgu mimoidoče že tradicionalno osveščalo o aidsu. Pripravili so tudi razstavo "Od smrtne obsodbe do sobivanja", ki prikazuje glavne družbene in zdravstvene dogodke od pojava virusa HIV do danes.

Mariborski infektologi bodo prispevali k ozaveščenosti prebivalstva o okužbah z virusom HIV ter z virusoma hepatitisa B in C z brezplačnim in anonimnim testiranjem na omenjene okužbe v avli kirurške stolpnice od 10. do 13. ure, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Študentska organizacija na Primorskem bo delila kondome in rdeče pentlje. V Kopru bo brezplačno in anonimno testiranje za virus HIV potekalo od 8. do 11. ure v koprski enoti NIJZ.

Prav tako anonimno brezplačno testiranje poteka na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.