Po rojstvu otroka si vsi starši želijo v objektiv ujeti najlepše in najbolj ljubke trenutke. Vsi želijo popolnih fotografij, ki bodo krasile družinski album, zato 'kopirajo' tiste z naslovnic.

RAZVOJ DOJENČKA: 5. MESEC

Kaj zmore?
Ob opori na ravni podlagi že lahko sedi. Prevrača se z enega boka na drugega. Natančno prime predmet v roke. Glava je v sedečem položaju že zravnana. Zabava se z metanjem in pobiranjem igrač. Oponaša zvoke, ki so mu ljubki. Obrača se za zvokom.

Koordinacija 
V tem obdobju dojenček z rokico že prime predmet in to je znak, da se pravilno razvija. Sposobnost, da igračko ali predmet preprijema iz ene roke v drugo, je zanj nov svet. To lahko vadite med oblačenjem jopice ali puloverja: predmet mu položite v eno roko, potem pa mu poskušajte nanjo natakniti rokav; otrok bo igračko avtomatično prijel s prosto roko. Tako z vajo postaja vedno bolj spreten.

Mali telovadec
Otrok se v tem mesecu že obrne s trebuha na hrbet. Stvar je zelo zanimiva in lahko tudi nevarna. Med igro ga nikoli ne pustite samega. Najbolj priporočljivo je, da mu na tla sobe razgrnete blazino. Tako ne bo nevarnosti, da bi dojenček padel. Nogice so iz dneva v dan bolj nemirne in z vašo pomočjo lahko že držijo dojenčkovo težo.

Mala klepetulja
Dojenček postaja pravi sogovornik. Zahteva vse več pozornosti staršev. Zvoke, ki se mu zdijo zanimivi, poskuša oponašati. Če bo želel, da ga opazite, bo čebljal, dokler ne boste pri njem. Kadar se boste pogovarjali z njim, bo gledal vaša usta in se čudil, od kod prihaja zvok. 

Čustva
V petem mesecu otrokovega življenja se že kaže njegova osebnost. Čustva izraža z mimiko in glasom. Pozorno posluša in opazuje. Na vsakega človeka, ki ga prijazno ogovori, se odziva z nasmehom in mahanjem z ročicami.

Spanje
Nekateri dojenčki že zmorejo prespati vso noč brez zbujanja. Nekateri ponoči še zahtevajo hrano. Če dojenček slabo spi in se pogosto zbuja, skušajte z njim preživeti čim več časa na svežem zraku. Odhod v posteljo pa naj postane obred, ki bo kasneje rutina.