Sesanje palca je normalno pri dojenčku. Prirojen nagon lahko v prvih mesecih dojenčka vodi do sesanja palca, lahko pa sesa rokico, ostale prstke ali druge predmete. Vendar navadno otrok s sesanjem do enega leta preneha. Večina jih sesa zato, da bi se umirili in prav to je razlog, da lahko navada traja tudi do šestega leta ali dlje. Palec tolažilec je vedno na voljo, kadar je otrok prestrašen, osamljen, žalosten, utrujen ali mu je preprosto dolgčas. Ta odličen majhen prstek je vedno pri roki, le zakaj ga ne bi uporabil? Večina otrok se navade reši med tretjim in petim letom. Otroka ne smete od sesanja palca nikoli odvajati na silo.

Duda kot rešitev?

Ko se začne otrok plaziti in raziskovati svet okrog sebe, se večino časa zamoti z novimi podvigi, takrat je tudi manj možnosti za sesanje palca. To je tudi odlična priložnost, da ste mu vedno za petami, ko bo nesel to malo razvado v usta. Zamotite ga s kakšno novo stvarjo, knjigico, igračo, naj ima zaposlene prstke. Morda je v tem obdobju čas, da mu ponudite dudo. Čeprav ni ravno vzgojno, a dudico bosta še vedno lahko dala ribicam na morju, prstka pa pač ne!

Posledice sesanja palca

Sesanje palca lahko privede do resnih težav z zobmi, saj lahko pride do nepravilnega položaja zob in ugriza, otrok pa ima lahko težave tudi pri izgovorjavi. Ker je sesanje palca otrokova navada, s katero se umiri, tolaži ali kako drugače „rešuje“ svojo stisko, je odvajanje zelo težavno.

Odvajanja se lotite postopno. Z otrokom se dogovorita, da lahko palec sesa le na določenem mestu, na primer na modrem stolčku. Kadar bo začutil potrebo, se bo usedel na stol in se potolažil. Če se bo veliko igral in vam ga bo uspelo zamotiti, bo morda celo pozabil na stolček. Brez slabe vesti lahko čas, ki ga zmore brez sesanja, nagradite. Nekateri starši se nadloge lotijo bolj „trdo;“ otroku palec povijejo, ali mu na prste nataknejo rokavice.

Do otroka bodite iskreni, povejte mu, da sesanje prstov ni ravno zdravo, ker so njegove roke kdaj tudi umazane, ve naj tudi, da lahko to početje pokvari njegove lepe zobe. Katere koli metode se boste lotili, da bi se otrok sesanja odvadil, se morate zavedati, da je to njegova navada, ravno tako kot ste se vi navadili na pitje kave. Otrok se bo zelo težko ločil od nečesa, kar mu predstavlja ugodje, pomembno je, da ste potrpežljivi in mu pomagate.

Sesanje palca

(Foto: iStockphoto)

Ortodont dr. Leon Herman o posledicah sesanja palca pravi takole:

Sesanje palca je najbolj pogosta in trdovratna razvada pri otrocih. Če otrok s sesanjem preneha do približno četrtega leta, posledice niso tako hude, če pa se sesanje nadaljuje dlje časa, pride do spremembe funkcije v celotnem ustnem sistemu. Torej, če so usta zaprta, je jezik na nebu, če pa so odprta, jezik pade dol in počiva na spodnjem delu. Otrok, ki sesa palec ali kateri drugi prst, pa ima usta odprta in tako jezik ni na mestu, kjer bi moral biti. V takem položaju pride do tega, da je zgornja čeljust preozka, zobje zato lezejo naprej, predvsem pa jih naprej potiska jezik. Največkrat tako pride do odprtega ugriza v vertikalni smeri, kot v smeri naprej in nazaj.

Kako lahko v takem primeru pomaga ortodont?

Ortodont težko pomaga otroku, dokler ta ne preneha s sesanjem. Otrokom lahko pomagamo z vestibularnimi ploščicami, ki so nameščene med jezikom in zobmi, to otroku pomaga, da je njegov jezik na pravem mestu, da lepo diha skozi nos in ima usta zaprta.

Preden otrok ne preneha s sesanjem ter ni dovolj star in zrel, ne predpisujemo zobnih aparatov.

Kaj pa duda?

Vsekakor je bolj primerna kot palec ali kateri drug prst, saj imajo dude anatomsko obliko in so skoraj neškodljive. Zato je še vedno boljša tolažilka kot prst. Res je, da se otrok tudi od dudice lahko težko odvadi, a še vedno ni primerljivo s posledicami, ki jih lahko pusti sesanje palca.