Porodnišnica Ljubljana je bogatejša za nov monitor v vrednosti 150.000 evrov, ki sodi med najsodobnejše aparate za spremljanje življenjskih funkcij in je prilagojen najbolj nezrelim nedonošenčkom.

Monitor

Monitor in hobotnice za nedonošenčke (Foto: Porodnišnica Ljubljana)

Monitor za spremljanje življenjskih funkcij "za dlan velikih malčkov" omogoča natančno sprotno spremljanje delovanja srca, dihanja, vrednosti krvnega pritiska in nasičenosti krvi s kisikom, preko shranjenih podatkov pa analizo trendov, ki jim pomagajo pri ocenjevanju poteka bolezni in uspešnosti zdravljenja. Obenem je skladen z monitorji, ki so že na oddelku, kar daje možnost centralnega nadzora, pa tudi povezave z drugimi aparati v zdravljenju nedonošenčkov.

Vodja enote intenzivne nege in terapije novorojenčkov Ginekološke klinike UKC Ljubljana in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Lilijana Kornhauser Cerar je povedala, da se vsako leto v ljubljanski porodnišnici rodi okrog 200 nedonošenčkov. Vsak od njih je čudež ...

Preberite še: Zgodba o Erin, najmanjši slovenski nedonošenki

Po besedah Kornhauser Cerarjeve je zagotavljanje sodobne opremljenosti velik zalogaj za vsak zdravstveni sistem in tudi v Sloveniji je z državnimi sredstvi ni mogoče zagotoviti. "Denar, ki ga za našo opremo lahko nameni UKC, pogosto ne zadošča niti za nadomestitev starih, že odsluženih aparatov. Zato smo zelo hvaležni donatorjem, ki prepoznajo našo stisko in so pripravljeni pomagati," je dejala.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.