Obiskovalci se bodo tako lahko udeležili zabavnih, poučnih, športnih, taborniških, ustvarjalnih, naravoslovnih in družbeno koristnih delavnic za vse starosti. Med drugim se bodo lahko preizkusili tudi v streljanju z lokom, veslanju po tivolskem ribniku in hoji po slacklinu ter se skušali rešiti iz šotora pobega, piše na spletni strani zveze ljubljanskih tabornikov.

Igre na piknikih - 2

(Foto: iStockphoto)

Poleg tega se bodo na dogodku, ki je odprt za javnost in brezplačen, predstavili tudi slovenski policisti, gasilci, vojaki, Zavod za gozdove, Zavod 404, društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke in drugi.

Feštival, ki ga pripravlja Mestna zveza tabornikov Ljubljana, po besedah vodje stikov z javnostmi dogodka Anuške Dinić Nemanič, ni tako zelo namenjen predstavljanju tipičnih in tradicionalnih taborniških stvari, ampak predvsem spoznavanju zabavne plati taborništva. Poleg tega je namenjen vsem, ki bi radi kakovostno preživeli svoje dopoldne zunaj.

"Opažamo, da je v zadnjem času vedno več otrok za računalniki ali pa doma in ne preživljajo toliko časa zunaj," je povedala za STA. Dodala je tudi, da je tako dogodek način, da jih spravijo ven, obenem pa se lahko taborniki pokažejo tudi tistim, ki niso njihovi člani.

Dinić Nemaničeva se sicer dogodka udeležuje zadnjih sedem let in priznava, da se imajo vsako leto dobro. "Vedno so bili nasmejani taborniški obrazi, ki radi širijo dobro voljo," je še pojasnila.

Taborniški festival Feštival je največji dogodek ljubljanskih tabornikov, ki ga vsako leto ob istem času obišče okrog 1000 ljudi. Vsako leto se širijo in pokrijejo več parka Tivoli ter skušajo ponuditi več raznolikih delavnic, zato tudi danes pričakujejo veliko ljudi. Aktivnosti se bodo začele ob 10. uri.

Sicer pa se bo festival odvijal ob svetovnem dnevu Zemlje in dnevu slovenskih tabornikov, ki ju obeležujemo v nedeljo. Leta 1951 je bila namreč 22. aprila ustanovljena Zveza tabornikov Slovenije. Ob tej priložnosti taborniki opozarjajo na pomen taborništva za razvoj mladostnikov, so sporočili iz zveze. Slednja je danes z okoli 8000 člani po njihovih besedah največja vzgojna mladinska organizacija v Sloveniji.