V dubrovniški občini je cepljenih le 40 odstotkov otrok, da pa bi bili vsi zadosti zaščiteni pred ošpicami, bi moraal biti cepljenost 95 odstotna.

To je bila prva novica o Dubrovniku ta teden.

Dubrovniški zdravnik Pero Markunović je na Facebooku objavil, kako pomembna je zaščita in to so delili številni. Recimo zdravnik je dobil ošpice, kljub temu da je cepljen, ampak ga to ni zaščitilo.  

''Drage mame in očetje, jaz sem zdravnik v bolnišnici Dubrovnik. Trenutno ležim v izolaciji zaradi ošpic, ampak imam otroka, starega 10 mesecev, in še ni bil cepljen, ker po koledarju cepljenja še ni dovolj stara. Ošpice sme dobil med dežurstvom, pa sem redno cepljen in imam dokaze za to.

Rad bi obrnil vašo pozornost na resnost problema necepljenja v Dubrovniku, ampak tudi na Hrvaškem. Jaz sem namreč, ker sem bil cepljen in nisem si mislil, da imam ošpice, bil v stiku z majhnimi otroci, starimi od dveh mesecev, nosečnicami, svojim otrokom in bolniki v bolnišnici, ki so pod velikim tveganjem, da se jim nekaj resnega zgodi, ker nekateri starši (in to jih je 60 odstotkov) še niso cepili svojih otrok in mene ni zaščitila kolektivna imunost.''

V Sloveniji pa se je zgodilo ...

Dodal je, da ve, da mnogi mislijo, da cepivo povzroča avtizem, vendar tega nihče na svetu še ni dokazal. Svojo izjavo je primerjal s tem, da verjetno, če dobijo srčni infarkt ali rak dojk, bodo prav tako rekli, da imunoterapija povzroča te bolezni. Mogoče bodo rekli celo, da je aspirin kriv za slepoto. ''Če ima vaš otrok, bog ne daj, levkemijo, ga ne boste zdravili s kemoterapijo, ker ta ista kemoterapija povzroča drugo vrsto tumorja? Na to boste rekli – levkemija ni isto kot ošpice. Ošpice so smrtonosna bolezen, smrtna je pri 30 odstotkih bolnih otrok, bolnikih po trensplantaciji in ljudeh z imunosupresivno terapijo. Boste takrat rekli nekemu očetu, mami, bratu, možu, ki je ostal brez svoje ljubljene osebe: jaz bi raje ošpice kot avtizem? Širijo pa se po zraku,'' je napisal na Facebooku Pero Markunović.