"V preteklih letih smo z zadovoljstvom ugotavljali, da je ob koncu leta vedno manj pokanja petard, manj poškodb in zato tudi manj klicev ljudi, ki jih tako ravnanje moti in prestraši. Ta teden pa smo že ob prvem nadzoru, ki so ga v zgodnjih jutranjih urah na šolski poti opravili novomeški policisti, mladoletnikom zasegli skoraj sto prepovedanih petard. V strnjenem naselju na Volčičevi ulici, ki je v bližini bolnišnice, so zalotili mladoletnika, ki je na poti v šolo odvrgel gorečo petardo. Zasegli so mu še devet petard, ki jih je imel pri sebi. V bližini so drugemu mladoletniku zasegli 84 prepovedanih petard. Zoper oba bodo zaradi kršitev določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih na sodišče naslovili obdolžilni predlog."

"Žal nam je, da posamezniki še vedno ne razumejo, da je pokanje za veliko ljudi moteče, povzroča strah, občutek nevarnosti in onesnažuje okolje. Ogrožene so tudi živali, saj imajo bolj izostren sluh, pokanje jih vznemiri in prestraši, zato pogosto pobegnejo in se izgubijo. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pa lahko povzroči hude telesne poškodbe s trajnimi posledicami. Veliko je torej razlogov, da ne prižgete petarde, policisti bomo s poostrenimi nadzori nadaljevali tudi v decembru in zoper kršitelje dosledno ukrepali," so zapisali na Facebook profilu novomeške policijske uprave.

Petarde so prepovedane!

Policija vsako leto pred prazniki opozarja na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato prosijo starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, naj opozarjajo na nevarnosti in možne posledice. In medtem ko je v vrtcih in šolah v zadnjih letih, ko redno izvajajo preventivne aktivnosti, manj primerov uporabe pirotehničnih sredstev, bi bilo po ocenah strokovnjakov treba okrepiti tudi osveščanje staršev. Opozorila na nevarnost uporabe takšnih sredstev ne bi smela biti le v decembru, saj opažajo porast njihove uporabe tudi ob drugih praznikih.

Leta 2008 je začel veljati novi zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (petarde). Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so v ta namen tudi označeni. Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. V policiji ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri takšni prepovedani uporabi teh izdelkov, kupljenih na črnem trgu.

Policisti bodo dosledno ukrepali proti kršiteljem, globe se gibljejo od 400 do 1200 evrov. Najhuje pa je, če pride do poškodbe. Posledice so prevečkrat trajne in nepopravljive. Največkrat so poškodovani stari med 10 in 20 let

Zato pamet v roke! Raje kot za nakup petard denar darujte v dobre namene. Postanite del verige dobrih ljudi!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.