Potovanje

(Foto: Profimedia)

V anketi je sodelovalo 692 voznic in voznikov v starosti od 20 do 65 let, pri čemer so prevladovale ženske, ki so predstavljale kar 77-odstotni delež.

Dvajset odstotkov jih je poročalo, da je obnašanje otroka v avtomobilu pogosto moteče za voznika, 11 odstotkov jih je navedlo, da jih otroci v vozilu nikoli ne motijo, 68 odstotkov pa da redko.

Kljub zakonski obvezi in predpisani kazni v višini 120 evrov pa se, sodeč po anketi, 22 odstotkov otrok vsaj občasno pelje brez otroškega sedeža, ko niso v vozilu s starši, ampak se peljejo na primer s starimi starši ali družinskimi prijatelji.

Na AMZS so ob tem na novinarski konferenci poudarili, da mora biti varnost na prvem mestu in da so tisti, ki morajo poskrbeti tudi za varnost otrok, odrasli. Opozarjajo, da se o tem, ali mora biti privezan, z otrokom ne pogaja. Predvsem pa je pomembno, da so starši otrokom vzgled. Če bodo vedno uporabili varnostni pas, bodo tudi otroci takšno ravnanje ponotranjili kot pravilno.

Svetujejo, da se na pot z otrokom pripravi, da se starši z njim vnaprej pogovorijo, kam gredo, kako dolgo bo trajala vožnja, koliko bo postankov ... Pomembno je, da se v vozilu prtljaga pravilno shrani v prtljažnik in pod sedeži ter da otroci nimajo pri sebi igrač z ostrimi robovi, ki bi jih lahko poškodovale.

Dobro je tudi, če se otroci med vožnjo lahko zamotijo. Veliko staršev se na primer odloči za različne tablice, na katerih otroci gledajo risanke. Ena od možnosti pa je, da se na pot na primer na počitnice odpravi ponoči, ko otroci v avtu zaspijo.

Sicer pa pred šolskimi počitnicami v AMZS pozivajo svoje člane, naj se oglasijo v njihovih poslovalnicah in opravijo brezplačen preventivni pregled avtomobila, preden se odpravijo na pot. Za družine so pripravili ponudbo, ki poleg pomoči na cesti v Sloveniji in tujini vključuje še celoletno zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini, v katerega so vključeni tudi družinski člani