Otrok in računalnik

(Foto: Profimedia)

Slovenska nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si vabi šole oziroma učitelje, da na šolah v februarju sami organizirajo učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Za lažje razumevanje in pomoč so pripravili spletni paket gradiv za delo v razredu z učenci, med drugim priročnik za učitelje za delo v razredu na temo medvrstniškega nasilja na spletu z naslovom Up2Us, pravni priročnik za vodstvo šol, kako ravnati v primeru incidentov pri uporabi novih tehnologij na šolah ter plakat za mlade na temo sekstinga.

Aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta bo v Sloveniji izvajalo več kot 230 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz več kot 200 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov, je razvidno s spletne strani http://www.safe.si/.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet Insafe, v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Znotraj mreže od leta 2005 delujeta tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga osveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerasel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.