Zaradi gripe in drugih virusnih okužb dihal v večini slovenskih porodnišnic in na pediatričnih oddelkih veljajo poplne prepovedi ali vsaj omejitve obiskov.

Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

Otrok v bolnišnici

V večini porodnišnic in na otroških oddelkih so omejeni obiski. (Foto: iStock)

Tako je v slovenskih porodnišnicah in na otroških oddelkih (stanje 1. februar 2019):

V celotni Splošni bolnišnici Celje so zaradi naraščanja števila primerov gripe pri hospitaliziranih pacientih prepovedani obiski. Obisk pri pacientu je dovoljen izjemoma, po predhodnem dogovoru z zdravnikom. Ob tem je treba natančno upoštevati navodila zdravstvenega osebja.

V Izoli prosijo, da upoštevate omejitev obiskov, in sicer na le eno zdravo odraslo osebo. Prepoved pri njih velja v enotah intenzivne terapije.

Na Jesenicah je na pediatričnem oddelku dovoljena prisotnost enega zdravega starša ali skrbnika, na ginekološko-porodniškem oddelku pa je dovoljen obisk zdravega partnerja. V torek, 29. januarja, je pri njih izbruhnil požar, zato ne sprejemajo porodnic. Več o tem ... 

V Kranju so obiski zaradi akutnih prehladnih obolenj omejeni na eno zdravo odraslo osebo na dan brez otrok.

Zaradi povečanega števila obolelih z gripo in ostalimi respiratornimi obolenji v celotnem ljubljanskem kliničnem centru od 29. januarja velja popolna prepoved obiskov. Za kritično bolne in tiste, pri katerih je prisotnost svojca zelo zaželena, bo veljal režim s posebnimi dovolilnicami zdravnika po individualnem dogovoru.

V Mariboru so na kliniki za pediatrijo omejeni obiski na eno zdravo odraslo osebo. Prav tako obiske v porodnišnici priporočajo izključno v času obiskov le zdravemu možu oziroma partnerju.

V Murski Soboti je zaradi povečanega števila respiratornih okužb prepoved obiskov na vseh oddelkih, razen na ginekološko-porodniškem oddelku, otroškem oddelku in oddelku za bolezni ušes, nosu in grla, kjer so obiski omejeni na eno zdravo osebo na dan.

Glede na veliko število respiratornih okužb in vse večjega števila obolelih za sezonsko gripo vse obiskovalce novomeške bolnišnice obveščajo, da niso možni obiski svojcev pri pacientih.

V Novi Gorici so obiski popolnoma prepovedani.

V postojnski bolnišnici so zaradi povečanega števila virusnih obolenj obiski do nadaljnjega prepovedani. Dovoljeni so le za zdrave partnerje.

V Slovenj Gradcu so zaradi pojava gripe in drugih virusnih okužb dihal do preklica prepovedani obiski na oddelku za interno medicino, oddelku za travmatologijo in ortopedijo ter na oddelku za pediatrijo, kjer je dovoljena prisotnost enemu zdravemu staršu ali skrbniku. Na vseh ostalih oddelkih so obiski omejeni na eno zdravo odraslo osebo.

V Trbovljah so zaradi povečanega pojava (epidemije) akutnih virusnih okužb dihal, predvsem gripe A, do preklica na vseh oddelkih bolnišnice obiski omejeni na največ eno zdravo osebo na bolnika. Obiskovalci naj med obiskom nosijo zaščitno masko, ki jo dobijo pri osebju. Na pediatričnem oddelku se omejitev nanaša tudi na spremljajočega starša - pri otroku je lahko samo ena zdrava oseba.

V Brežicah in na Ptuju ni omejitev.

Preberite še: Nijz opozarja: To je lahko zelo nevarno za dojenčka

Gripa vrh doseže januarja in februarja

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) opozarjajo, da lahko v prihodnjih tednih pričakujemo povečevanje števila obolelih. Običajno je vrh sezone konec januarja oziroma februarja, ko beležimo največje število obolelih za gripo. Priporočajo cepljenje. Preverite, kako lahko zaščitite otroke pred gripo!

Preberite še: Simptomi, zdravljenje, razlike: gripa, prehlad, sezonska alergija

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med ljudmi. Zanjo vsako sezono zboli do deset odstotkov prebivalcev. Na Nijz na osnovi podatkov iz vzorca populacije sklepajo, da število obolelih od decembra lani narašča, čeprav je bilo v zadnjem tednu leta 2018 nekoliko nižje, kar je posledica božično-novoletnih praznikov. "Bolni so bili doma, na dopustu in niso potrebovali bolniškega staleža. Z absolutnim podatkom glede števila obolelih na Nijz ne razpolagamo, saj večina obolelih za gripo oziroma gripi podobno boleznijo ne išče zdravniške pomoči," je pojasnila Eva Leban z Nijz.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.