Devetletni Joseph je rešil 11-mesečnega brata Eitana, preden je s previjalne mize padel na tla. Mami je dejal, da ga je angel potisnil, da reši mlajšega brata.

Kako varno in pravilno previjati dojenčka?

Da preprečite plenični izpuščaj, morate dojenčkom redno menjavati pleničke. Najbolje je previjati na previjalni mizi, ob kateri imate voziček ali omarico z vsemi potrebnimi stvarmi. Nikoli pa dojenčka ne pustite samega na njej!

Marsikatera nosečnica, ki bo prvič postala mamica, se sprašuje, ali bo sploh znala previjati dojenčka. Čeprav se s tem seznani v šoli za starše, v njej ostane dvom. V porodnišnici ji na začetku pomagajo babice in razložijo, kako je treba obrniti plenico, kako se obriše umazana ritka in da jo je treba na koncu tudi namazati.

Pediatrinja Kate M. Cronan je podrobno opisala postopek previjanja.

Kdaj?

Vedite, da je novorojenčke treba previti tudi do 10-krat dnevno. ''Kako pa naj vem, da mu moram zamenjati plenico?'' Ne zanašajte se samo na vonj, plenico lahko s strani tudi večkrat odprete in preverite, ali je dovolj suha in čista. Mokre plenice so težke in zagotovo boste zavohali urin, vonj pokakane pa vas bo brez skrbi že od daleč zbodel v nos. Takrat je pravi čas, da svojega otročka previjete.

Pred dopoldanskim in popoldanskim spanjem vedno preverite, ali ima dojenček na sebi suho pleničko, prav tako po spanju. Zvečer po umivanju ali kopanju pa mu tudi dajte svežo pleničko.

Kaj potrebujem?

Preden začnete previjati, preverite, ali imate zalogo plenic v bližini previjalne mize. Poleg čiste pleničke si pripravite: tertra plenico, ki jo pogrnite po previjalni mizi, umivalno bombažno krpico in posodo s toplo vodo ali čistilne vlažilne robčke, rezervna oblačila in hladilno mazilo za ritko. Zraven naj bo še posoda ali koš za umazano plenico.

Dojenčka položite na bombažno tetra plenico na mesto, kjer ga boste previjali, lahko je to previjalna miza, ki mora imeti s strani zaščito, sedežna, zakonska postelja ali tla. Imejte ga vedno na očeh, kajti v sekundi se lahko dojenček z višine prekucne na tla, še posebej v obdobju, ko začne odkrivati okolico okrog sebe, začne dvigati glavo, se obračati s trebuha na hrbet in obratno, plaziti …

Postopek

Ko odstranite umazano plenico, dojenčku obrišite ritko od spredaj nazaj z mokro krpico in suho ali vlažilnim robčkom. Nikoli ne brišite od ritke proti splovilu, še posebej pri deklicah, da ne razširite bakterij. Da dosežete vso pokakano in polulano površino, ga obrnite na bok in obrišite.

Preden dojenčku ritko pokrijete s plenico, preverite, da je popolnoma suha (priporočljivo je, da je koža približno pet minut na zraku) in jo namažite s hladilnim mazilom, ki preprečuje plenični izpuščaj. Če uporabljate pleničke za enkratno uporabo, jo najprej odprite in jo nežno potisnite pod dojenčka tako, da mu malo privzdignete noge. Na sprednji strani plenic je ponavadi slika. Ker dojenčki hitro rastejo, preverite, če ima dovolj veliko plenico, zapeti jo morate v bližini popka. Nato s sprednjim delom plenice pokrijte spolovilo in ga združite oz. spnite z zadnjim delom s pomočjo stranskih lepljivih ali na ježka trakov. Če imate fantka, mu lulčka usmerite navzdol, da preprečite puščanje pleničke pri vrhu. Pri spenjanju sprednjega in zadnjega dela plenice bodite pozorni, da ne zategnete premočno in da zraven ne zalepite dojenčkove kože.

Dojenčku nato oblecite in zapnite bodi ter oblecite hlače. Položite ga na igralno podlogo ali v ležalnik ter si temeljito umijte roke. Sčasoma se boste navadili na previjanje in vam bo to postala rutina ..