V Španiji se je začelo sojenje zaradi kraje sto tisoč novorojenčkov v času diktature generala Francisca Franca, ko naj bi bilo na sto tisoče družin žrtev kraje otrok. Vse naj bi se začelo kmalu po koncu državljanske vojne in nadaljevalo še dolgo po Francovi smrti leta 1975. Vpletena naj bi bila tamkajšnja katoliška cerkev, preko katere naj bi tekla trgovina. Nune naj bi porodnicam rekle, da je njihov otrok umrl pri porodu, zatem pa naj bi ga živega in zdravega prodale katoliškim družinam, ki so podpirale Francov režim. 

Afera kraje dojenčkov v vseh medijih
Zgodba Melite Osojnik z novimi informacijami

Jose Garcia Gonzales je bil star 35 let, ko je šele pred poroko med zbiranjem potrebne dokumentacije izvedel, da je posvojen. Takrat je bil star 35 let. "Iztrgali so me iz rok matere", je ogorčen. Njegovi starši so mu priznali, da so ga odkupili za "polovico delavske plače". Ne pozna imen bioloških staršev, zato jih ne more niti poiskati. Rojen je bil v madridski porodnišnici.  

Tudi Irene Meca so kupili kot novorojenko leta 1953. "Počutim se kot blago v okrutni trgovini. Nimam svojih korenin. Niti ne vem, kdaj imam rojstni dan," je izjavila. Da je posvojena, je izvedela med družinskim sporom, ko je bila stara 15 let. Nikoli se ni dobro razumela s posvojiteljico, ki je letos umrla, ne da bi ji izdala identiteto bioloških staršev.

Jose zahteva pravico. "Želim doživeti uničenje vseh, ki so se okoristili z našim trpljenjem." Zdaj skuša svoje otroke zaščititi pred posledicami škandala. "Ne želim, da bi izvedeli za strahote. To je grozno." Posvojiteljema je oprostil. Dejala sta mu, da sta ga kupila po posvetu s prijatelji v katoliški cerkvi. Nune in duhovniki naj bi sodelovali s porodnišnicami. "Nune so mladim ženskam kazale fotografije mrtvih novorojenčkov, rekoč da so njihovi. Nato so jih ukradle," je razložil.

Boli ga, ker nekateri pravijo, da želi denar. "Ne, zahtevam resnico, pravico in odškodnino. Želim vedeti, kdo so moji starši, želi, da gredo odgovorni v zapor." A ne verjame, da bo pravici zadoščeno. "Vem, da se nič ne bo zgodilo, saj so zelo zaščiteni in pripadajo bogatim lobijem. Nadzorujejo sodni sistem in nič jim ne bomo mogli. Vseeno upam, da se motim," je dejal.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Po nekaterih ocenah naj bi tako ukradli kar 300.000 otrok. Med žrtvami so bile samohranilke, ženske z napačnim političnim prepričanjem in revne družine. Prva obtožena je bila nuna Maria Gomez, ki je prvič stopila v sodno dvorano leta 2012, ko je bila stara 87 let. Obtožnica jo je bremenila, da je leta 1982 ukradla novorojenčka in ga dala v posvojitev. Vse je zanikala in ni želela pričati na sodišču, nato pa je leta 2013 umrla.

Danes 85-letni Eduardo Vela, ki je bil ginekolog v kliniki San Ramon v Madridu, je obtožen, da je spomladi 1969 biološki materi vzel danes 49-letno Ines Madrigal in jo prodal 46-letni ženski, ki je sicer vpisana tudi na njen rojstni list. Grozi mu 11 let zapora zaradi ugrabitve in ponarejanja dokumentov. Na sodišču je sicer vse zanikal, Ines pa je izjavila, da ni pričakovala odgovorov o svojem poreklu ali opravičila.

Vela je bil prvič zaslišan leta 1982, ko je neka revija objavila pogovore z več ženskami, ki so trdile, da so jim v bolnišnici San Ramon po porodu odvzeli otroke. Vendar je bila preiskava takrat neuspešna. Nato je leta 2013 preiskovalcem dejal, da je kot direktor bolnišnice večkrat podpisal dokumente, ne da bi jih prebral. Pred sodiščem se tokrat "ni mogel spomniti" osnovnih informacij glede ustanove in zanikal, da je podpis na rojstnem listu Madrigalove njegov.

Novorojenček

Novorojenčke naj bi ukradli in prodali, medtem ko naj bi njihove matere mislile, da so umrli. (Foto: iStock)

General Franco je v Španiji vladal z železno roko od konca španske državljanske vojne leta 1939 do svoje smrti leta 1975. Takrat naj bi bili številni zdravniki, medicinske sestre, nune in duhovniki vpleteni v kraje novorojenčkov. Otroke nasprotnikov režima, revnih staršev ali rojene v nezakonski zvezi so staršem odvzeli pod pretvezo, da je njihov novorojenec umrl ob rojstvu ali nekaj ur po njem. V prepričanju, da bo imel boljše življenje v vplivni, konservativni in predani katoliški družini, so ga nato dali v posvojitev. Odvzemanje novorojenčkov se je nadaljevalo tudi po Francovi smrti do leta 1987, ko je začela veljati zakon, ki je omejil postopek posvojitve.

Dojenčke naj bi kradli tudi drugod

A Španija še zdaleč ni edina država, v kateri naj bi kradli novorojenčke. V Srbiji naj bi dojenčke kradli v petdesetih letih prejšnjega stoletja, do danes naj bi bilo prijavljenih več kot 20.000 primerov "izginulih dojenčkov". V Argentini naj bi poleg dojenčkov "izginilo" ali umrlo tudi več mater. V Ukrajini naj bi okoli leta 2000 ukradene dojenčke umorili zaradi pridobitve matičnih celic. Nedavno so na Kitajskem razbili kriminalno združbo, katere člani so po družbenih omrežjih ponujali dojenčke staršem, ki niso mogli imeti svojih otrok. Številni dojenčki iz Indije naj bi še danes pristali na Zahodu. Njihovi posvojitelji naj bi bili prepričani, da gre za sirote in ne za ukradene otroke.

Slovenijo je konec maja na noge dvignila zgodba Melite Osojnik, ki sumi, da so ji v porodnišnici zamenjali otroka. Njeno objavo na Facebooku je delilo več tisoč uporabnikov. Test DNK je sicer potrdil materinstvo, a je ni prepričal, tudi v porodnišnici zavračajo možnost menjave.