Knjige

(fotografija je simbolična) (Foto: Profimedia)

Državna prvakinja v kategoriji otroci je s povprečno hitrostjo branja 394 besed na minuto postala 12-letna Maja Špegelj iz Osnovne šole Frana Roša.

Na državno tekmovanje se je od prijavljenih 211 tekmovalcev, ki so se pomerili na regijskih tekmovanjih, uvrstilo 36 tekmovalcev.

Hitri bralci so tekmovali branju treh člankov, ki so bili tematsko zelo različni in so zahtevali visoko stopnjo koncentracije. Vse članke so morali prebrati v hitrem tempu in kasneje odgovoriti na zastavljena vprašanja. Tekmovalce so razvrstili glede na zmnožek hitrosti branja in odstotka obnove. Tekmovanje je potekalo po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov, ki organizira tudi svetovna prvenstva v hitremu branju.

Najboljši v posameznih kategorijah so prejeli pokale, knjižno nagrado in spominsko majico. Vsi udeleženci državnega tekmovanja so prejeli srebrna priznanja, najboljši pa zlata.
V neformalnem delu so potekala družabna tekmovanja. V "črkovanju iz parketa" so tekmovalci sestavljali napis iz ploščic parketa. V disciplini "žive črke" je zmagala skupina, ki je najhitreje sestavila napis in bila pri tem najbolj kreativna. Na "tekmovanju v črkovanju" pa je zmagal tisti, ki je najbolje črkoval naključne besede, so še sporočili.

"Letošnje tekmovanje je bila prava atrakcija, saj so tekmovalci prekosili sami sebe in so brali z neverjetnimi hitrostmi. Veseli nas, da se kultura hitrega branja v Sloveniji dviguje na višji nivo," je v imenu organizatorjev dejala v. d. direktorice Univerzuma Minerva Vanja Jus.