A post shared by Jessica Stein (@tuulavintage) on

A post shared by Jessica Stein (@tuulavintage) on

A post shared by Jessica Stein (@tuulavintage) on

A post shared by Jessica Stein (@tuulavintage) on

Jessica Stein je na vrhu blogerskega sveta, saj jo na Instagramu spremlja kar 2,5 milijona ljudi. Pred kratkim je vsem sporočila veselo novico – da je noseča sedem mesecev, kar je uspela do sedaj skrivati. To pa seveda ni bilo lahko, saj je tedensko objavila kar nekaj fotografij, a je na njih vedno skrivala trebušček.

O objavi je dobro razmislila, ker je imela v petem mesecu težave in je morala počivati. Zdaj končno lahko reče, da je vse v redu. Javno je spregovorila o svojih težavah in začela osveščati o boju z nosečniško depresijo.

Znana pevka pa se je sprijaznila, da nikoli ne bo mama ...

DEPRESIJA PRI NOSEČNICI

Za nosečnice je značilno, da jim razpoloženje niha iz minute v minuto. Če pa so večino časa žalostne, imajo motnjo spanja, so pretirano utrujene, ne zanima jih prav nič, ne morejo razmišljati … gre pravzaprav lahko tudi za depresijo. V takšnem primeru se je dobro čim prej posvetovati z izbranim zdravnikom.

Strokovnjaki so ugotovili, da se od 10 do 16 odstotkov nosečnic bori z depresijo, ki se lahko pojavi tudi, če je otrok načrtovan.

Vzroki za depresijo pri nosečnici

Če so pri nekomu iz vaše družine zdravniki že ugotovili, da ima depresijo, se lahko pojavi tudi pri vas, in sicer kot posledica nihanja razpoloženja.

Depresijo lahko izzovejo tudi zelo stresne življenjske situacije, med drugim tudi takšne, ki so povezane s težavami z denarjem ali partnerjem.

Če nimate podpore otrokovega očeta, se v vas lahko sproži val žalostnih čustev.

Strogo mirovanje doma ali v bolnišnici večino nosečnosti je tudi lahko vzrok za depresijo.

Če se bojite za svoje zdravje, če imate slabe izkušnje iz predhodne nosečnosti, lahko prav tako zapadete v depresijo.
Pretirano vas skrbi za otrokovo zdravje? Skrbi vas, da se bo rodil z motnjami? Tudi to lahko vodi k depresivnemu razmišljanju.

Simptomi depresije pri nosečnici

Najpogostejši simptomi depresije so otožnost, občutek praznine in čustvena otopelost. Poleg tega pa so lahko prisotni še motnje spanja, spremembe prehranjevalnih navad, dolgotrajna utrujenost, pretirana razdražljivost, nemirnost, nezanimanje za delo, zabavo, zmanjšana sposobnost razmišljanja, pretirano nihanje razpoloženja in zmožnost samopoškodb.

Posvet z zdravnikom

Če simptomi trajajo več tednov, se naročite pri osebnem zdravniku in se posvetujte z njim. Mogoče vam bo predlagal pregled pri psihoterapevtu. Pomembno je, da uvidite, da imate težave. Začnite s terapijo že med nosečnostjo, kajti lahko traja tudi po porodu, če ni pravočasno zdravljena.