"S Tonijem se že varno tiškava doma (in po reakcijah punc verjetno ne bova smela nikoli več nikamor. Nikamor! Nikoli! Več! :-D). V moji glavi pa še vedno kolovrati cela bruseljska evforija, zato si bom privoščila tale Oskar govor. :-)

Torej, v zadnjem času je šolski sistem na Finskem za nas postal Bog šolskih sistemov. O njem govorimo kot o neuresničenih sanjah vsakega učitelja, učenca in staršev. In ja, strinjam se s tem, da je res videti krasno. In najbrž tudi je. Sama še nisem bila tam, tako da ne bi vedela zares. In ja, na takšno učilnico, kot sem jih videla na posnetku, bom verjetno še čakala kak dan ali dva. Ali deset let. ;-)

Se mi pa zdi, da je trava pri sosedih včasih videti bolj zelena in včasih se mi zdi, da kar pozabimo, da je tudi naša lepa, krasna in prav tako zelene barve.

Na tekmovanje Better Internet for Kids je prispelo več kot 600 prispevkov! Iz cele Evrope! A za najboljšo učno uro, pristop do učencev, izvirnost... so izbrali našo majhno Slovenijo. Našo učno uro. Naš pristop do učencev. Našo izvirnost. In bili navdušeni!!! Projekt, ki je nastal na neki majhni podružnični šoli. V Sloveniji. :-)

Nekaj torej že delamo prav tudi pri nas. :-)

Vem, da mnogo učiteljev - v Sloveniji! dela čudeže v razredu, da so dobri pedagogi in da so njihove (naše) ure krasne in carske. Včasih malo bolj, včasih malo manj.

In četudi nimamo tako lepih in modernih učilnic, včasih iz nič - naredimo čisto posebne stvari.

Zato, dragi učitelji ...

Čeprav nismo na Finskem, mislim, da delamo fajn. Včasih imamo še nekaj rezerve, drugič gremo preko sebe in ja, marsikaj bi bilo lahko boljše, drugače... Vseeno pa ni vse slabo. In verjamem, da se večina učiteljev trudi biti dober učitelj.

Vesela in ponosna sem, da lahko učim tu - v naši Sloveniji. <3

Na tem mestu zaključujem govor (in ja, nehala se bom važiti :-D :-D )."

Učilnico je spremenila v virtualni svet

To je na Facebooku zapisala slovenska učiteljica Nina Jelen po zmagi na vseevropskem natečaju spletne varnosti. V kategoriji učiteljev je osvojila prvo mesto na nagradnem natečaju v okviru kampanje #SaferInternet4EU.

Bodo slovenski učitelji končno nehali preštevati ure?

Uči v osnovni šoli Podkum, ki je podružnica osnovne šole Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi. Skupaj z učenci je zasnovala in pripravila projekt Travelling around the world, ki temelji na njeni knjigi, ta pa opisuje prigode palčkov na internetu, so sporočili iz Centra za varnejši internet Safe.si.

Učilnico je spremenila v virtualni svet. V njem so učenci pridobili digitalno identiteto in se odločili, koliko informacij želijo deliti, pri čemer so upoštevali tveganje. Razpravljali so o vedenju na spletu in spletnih tveganjih ter ustvarili knjigo o nevarnosti zasvojenosti z internetom. Oblikovali so tudi zlata pravila uporabe interneta.

Za večjo kibernetsko varnost

Nagradni natečaj najboljših praks spletne varnosti je Evropska komisija pripravila za organizacije, učitelje in mladostnike. Potekal je pod vodstvom komisarke za digitalno ekonomijo in družbo Mariye Gabriel. S projekti so sodelovali mladi od 13 do 19 let, učitelji in organizacije. V vsaki kategoriji je Evropska komisija izbrala tri finaliste, zmagovalce pa so z javnim glasovanjem izbrali uporabniki interneta.

Evropska komisija je želela z njim spodbuditi razmislek o spletni varnosti, medijski pismenosti in spletni higieni, da bi se otroci, starši in učitelji bolje zavedali digitalnih priložnosti in izzivov.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.