Voziček

(Foto: iStock)

Na testu kemikalij se je najbolje odrezal voziček Britax B-motion 4 plus, v katerem niso odkrili neželjenih nevarnih snovi. Še trije vozički (Baby Jogger City Premier, Basson Baby Uno, Joie Litetrax 4) so dobili najvišjo oceno glede kemijske varnosti. Ročaji teh vozičkov so sicer vsebovali kemikalije iz skupine PAH, a le v sledeh, zato so vozičkom danski kolegi `prižgali zeleno luč´. V ročaju vozička Hauck Rapid 4 so odkrili klorirane parafine, a v tako nizki koncentraciji, da je vozičku kljub vsemu zasvetila oranžna luč.

A žal so v okviru testa ugotovili, da šest vozičkov vsebuje nevarne kemikalije - klorirane parafine, zaviralce gorenja TCPP in/ali policiklične aromatske ogljikovodike, PAH (naftalen). Te kemikalije so odkrili v ročajih in sedežih. 
Konkretno:

- Britax Smile, klorirani parafini v ročaju;

- Cybex Balios M, klorirani parafini v ročaju in sedežu;

- Gb QBIT Plus, klorirani parafini v ročaju;

- Maxi Cosi Stella, v ročaju odkrili klorirane parafine in PAH (naftalen);

- Mutsy Nexo, zaviralec gorenja TCPP v sedežu;

- Phil and Teds Smart, klorirani parafini v ročaju in naftalen v sedežu.

Naštete kemikalije niso prepovedane v otroških vozičkih, kljub temu, da je naftalen klasificiaran kot potencialno karcinogen. Klorirani parafini so na seznamu neželjenih kemikalij Danske agencije za varovanje okolja, sumijo, da motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Zaviralec gorenja TCPP je v EU prepovedan v igračah, namenjenim otrokom mlajšim od treh let, ker je karcinogen.