Novorojenček

(Foto: Thinkstock)

Predvsem naj bi bila to obporodna analgezija, prav tako pa bodo porodnice lahko izbirale babico ob porodu, uredili pa naj bi tudi prostor za celotno družino, ki bo lahko z mamico in njenim novorojenim otrokom skupaj tudi po porodu.

V letošnjem letu je v šempetrski porodnišnici že 1. januarja ob 7.07 privekala na svet prva novorojenka, deklica Lia, ki je osrečila mamo Kajo Makovec. Tudi zadnji otrok v lanskem letu je bila deklica Meta, ki se je sicer rodila že 30. decembra.

"Lani smo pričakovali sicer kakšnega otroka več, kljub vsemu pa ni bilo večjih odstopanj od prejšnjih let," je ob robu današnjega obdarovanja prvorojenega otroka v šempetrski porodnišnici dejala vodja porodniško-ginekološkega oddelka Neda Bizjak. Leta 2015 se je v tej porodnišnici rodilo 661 otrok, od tega je bilo pet parov dvojčkov.

Vesela novica iz ptujske porodnišnice

Zato Bizjakova upa, da bo letos nekoliko drugače. "Letos imamo do današnjega jutra že deset otrok, kar je malo drugače kot prejšnja leta, ko smo morali kar nekaj dni čakati na prvega. Mogoče je tudi to znamenje, da bo letošnje leto nekoliko drugačno."

Letos se je rodilo šest dečkov in štiri deklice, najtežji novorojenec je tehtal 4,5 kilograma.

Kljub sporazumu s sosednjo občino Gorica tudi lani ni bilo pretiranega zanimanja za rojevanje v šempetrski porodnišnici. Rodilo je le okrog sedem ali osem italijanskih državljank, ostalih tujk pa je v šempetrski porodnišnici še manj. Pričakujejo pa, da bodo z novimi ponudbami možnosti poroda ter širitvijo območja na več obmejnih italijanskih občin vendarle dočakali večje število porodnic z druge strani državne meje.

Po besedah Bizjakove bodo v letošnjem letu opravili tudi raziskavo, s katero bodo povprašali ženske iz regije, o vzrokih za rojevanje v drugih porodnišnicah po Sloveniji, med katerimi je predvsem porodnišnica v Postojni.

Veliki dogodek pa so obeležili tudi v kranjski porodnišnici.