Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport kandidatom, ki so se odločili za prenos prijave, svetujejo, da se o tem predhodno temeljito posvetujejo s starši in svetovalnimi delavci.

Srednje šole bodo sprejemale vse prenesene prijavnice, možno pa je, da bodo zaradi prevelikega vpisa postavljene omejitve. O morebitnih omejitvah vpisa v posameznih programih bodo prijavljeni obveščeni najpozneje do 6. junija.

Učenje

(Foto: iStock)

V srednjih šolah je za šolsko leto 2018/2019 na voljo 23.644 mest, na katera se je po podatkih ministrstva skupno prijavilo 18.163 kandidatov. Osnovno šolo letos sicer zaključuje 17.085 učencev, kar je 363 manj kot lani.

Z novim šolskim letom bodo na nekaterih šolah začeli na novo izvajati nekatere programe, na primer Farmacevtski tehnik (Šolski center Ravne na Koroškem), Veterinarski tehnik (Šolski center Šentjur), Elektrikar (Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran), Mehatronik operater (Srednja tehniška šola Koper) in program Gimnazija - športni oddelek (Gimnazija Brežice).

V Šolskem centru Celje pa bodo z novim šolskim letom začeli izvajati izobraževalni program Ustvarjalec modnih oblačil, v katerega se bodo lahko vpisovali dijaki, ki so predhodno že zaključili srednješolski izobraževalni program.

Omenjene programe bodo šole izvajale samo v primeru, če se bo ob roku za prijavo v program prijavilo zadostno, v razpisu natančno določeno število kandidatov.

Na podlagi lanskega razpisa so v tekočem šolskem letu nekatere programe na določenih šolah začeli poskusno izvajati tudi v vajeniški obliki. V šolskem letu 2018/2019 se mreža šol in izobraževalnih programov, ki uvaja vajeništvo, širi. Tako bo vajeništvo mogoče opravljati v devetih programih (letos v štirih). Za izobraževanje v vajeniški obliki so šole sicer prejele 72 prijav.