Semenčice

Tveganja za razne bolezni pripisujejo spermi, ki je s starostjo podvržena več mutacijam, ki bi lahko bile škodljive. (Foto: Stock Exchange )

S poznim očetovstvom raziskava med drugim povezuje večje možnosti za pojav avtizma, hiperaktivne motnje, bipolarne motnje ter shizofrenije pa tudi večjo samomorilnost in nagnjenosti k zlorabi raznih substanc.

Primerjava med otroki 24-letnih očetov in otroki 45-letnih očetov je pokazala, da imajo slednji slabše ocene v šoli, trikrat več možnosti za avtizem, da obstaja 25-krat večja verjetnost za razvoj bipolarne motnje, samomorilnega vedenja in podobno.

Vseeno pa menijo, da so tveganja še vedno nizka, saj je kljub povečanemu tveganju za bolezen še vedno malo možnosti, da bi ta dejansko prizadela otroka.

Tveganja za razne bolezni pripisujejo spermi, ki je s starostjo podvržena več mutacijam, ki bi lahko bile škodljive.

Strokovnjaki pa kljub temu opozarjajo, da naj se moški ne odločajo o starševstvu na podlagi le ene študije. Kot namreč menijo, so stabilni partnerski odnosi in večji prihodki starejših očetov tiste prednosti, ki lahko pri odločitvi pretehtajo nad bolezenskimi tveganji.

Študija ameriške univerze v Indiani in švedske univerze Karolinski inštitut je sicer največja in ena najboljših študij na to temo, saj je v študiji sodelovalo 2,6 milijona ljudi, še piše BBC.

Oče

Strokovnjaki pa kljub temu opozarjajo, da naj se moški ne odločajo o starševstvu na podlagi le ene študije. (Foto: Profimedia)