Naravni carski rez je mešanica obeh metod: vaginalnega poroda in carskega reza. Video, objavljen na Facebooku, ki prikazuje le-tega je doživel neverjeten odziv. Posnetek si je ogledalo več kot 2 milijona ljudi po vsem svetu. Na posnetku lahko slišite mamico: ''Oh, poglejte ga,'', medtem ko se njen sin plazi iz njene maternice skozi carski rez. Zdravniki in medicinske sestre opazujejo, kako novorojenček počasi prihaja na svet. Izkušnja je takšna, ki bi si jo želela marsikatera ženska, ki je imela carski rez in je porod prespala ter ni takoj mogla objeti svojega otročka.

Pred časom smo na Bibaleze.si že pisali o takšnih naravnih carskih rezih, zametkih v porodni sobi. Najpomembnejše pri tem porodu je osredotočanje na žensko in veliko dejavnikov vaginalnega poroda.

Vaginalni ali naravni porod se je v zadnjih dveh desetletjih dokaj spremenil. Sedaj je najbolj pomembno, kako ga doživljata starša in zgodnje povezovanje med njima in novorojenčkom. Porod s carskim rezom pa se ni dosti spreminjal.

Pri porodu s carskim rezom je poudarek še vedno na hitrosti in ohranjanju dojenčka pri življenju, čeprav to ni nujno. Če porod ni težaven, ga lahko izvedejo kar z epiduralno in ne splošno anestezijo.

Zato so se profesor Nicholas M. Fisk in njegovi sodelavci iz bolnišnice Queen Charlotte and Chelsea in kolidža Imperial v Londonu odločili, da ga bodo popolnoma spremenili. Želeli so, da bi tudi tak porod čim bolje posnemal žensko usmerjene dejavnike naravnega vaginalnega poroda.

Prisotna sta oba starša

Pri naravnem carskem rezu lahko aktivno sodelujeta in opazujeta porod oba starša. Na začetku posega kirurška zavesa staršema zastira pogled na mesto reza, dokler na svet ne pokuka dojenčkova glavica.

Nato zaveso umaknejo in oče lahko od tega trenutka opazuje rojstvo svojega otroka. Porodničar nato porod upočasni, da lahko dojenček pride do zraka s pomočjo medeničnih krčev, kot se to zgodi tudi pri vaginalnem porodu.

Dojenčku nato pomagajo, da izvleče rame, nato pa ponavadi kar sam izvleče še roke, pri čemer pravijo, da je videti, kot bi želel staršema pomahati. Takrat lahko tudi mama že vidi dojenčka in opazuje porod do konca.

Ob koncu novorojenčka takoj položijo na materine prsi, da takoj začuti, da mu na tem svetu ne bo nič hudega.

Poseg dovoljuje takojšnji običajni carski rez, če pride do težav, vendar pa dojenčki ponavadi jokajo in se zvijajo še pred koncem poroda.

Novorojenček

(Foto: Thinkstock)