dominvrt

Najnovejši trend: naravni carski rez

NOVICE
12
28.07.2016, 9:52

Trend naravnih carskih rezov postaja vse bolj popularen med ženskami. Poglejte si posnetek, objavljen na Facebooku Sophie Messager, kateri prikazuje, kako si dojenček sam najde pot iz matere skozi carski rez.

Najnovejši trend: naravni carski rez

 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Naravni carski rez je mešanica obeh metod: vaginalnega poroda in carskega reza. Video, objavljen na Facebooku, ki prikazuje le-tega je doživel neverjeten odziv. Posnetek si je ogledalo več kot 2 milijona ljudi po vsem svetu. Na posnetku lahko slišite mamico: ''Oh, poglejte ga,'', medtem ko se njen sin plazi iz njene maternice skozi carski rez. Zdravniki in medicinske sestre opazujejo, kako novorojenček počasi prihaja na svet. Izkušnja je takšna, ki bi si jo želela marsikatera ženska, ki je imela carski rez in je porod prespala ter ni takoj mogla objeti svojega otročka.

Pred časom smo na Bibaleze.si že pisali o takšnih naravnih carskih rezih, zametkih v porodni sobi. Najpomembnejše pri tem porodu je osredotočanje na žensko in veliko dejavnikov vaginalnega poroda.

Vaginalni ali naravni porod se je v zadnjih dveh desetletjih dokaj spremenil. Sedaj je najbolj pomembno, kako ga doživljata starša in zgodnje povezovanje med njima in novorojenčkom. Porod s carskim rezom pa se ni dosti spreminjal.

Pri porodu s carskim rezom je poudarek še vedno na hitrosti in ohranjanju dojenčka pri življenju, čeprav to ni nujno. Če porod ni težaven, ga lahko izvedejo kar z epiduralno in ne splošno anestezijo.

Zato so se profesor Nicholas M. Fiskin njegovi sodelavci iz bolnišnice Queen Charlotte and Chelsea in kolidža Imperial v Londonu odločili, da ga bodo popolnoma spremenili. Želeli so, da bi tudi tak porod čim bolje posnemal žensko usmerjene dejavnike naravnega vaginalnega poroda.

Prisotna sta oba starša

Pri naravnem carskem rezu lahko aktivno sodelujeta in opazujeta porod oba starša. Na začetku posega kirurška zavesa staršema zastira pogled na mesto reza, dokler na svet ne pokuka dojenčkova glavica.

Nato zaveso umaknejo in oče lahko od tega trenutka opazuje rojstvo svojega otroka. Porodničar nato porod upočasni, da lahko dojenček pride do zraka s pomočjo medeničnih krčev, kot se to zgodi tudi pri vaginalnem porodu.

Dojenčku nato pomagajo, da izvleče rame, nato pa ponavadi kar sam izvleče še roke, pri čemer pravijo, da je videti, kot bi želel staršema pomahati. Takrat lahko tudi mama že vidi dojenčka in opazuje porod do konca.

Ob koncu novorojenčka takoj položijo na materine prsi, da takoj začuti, da mu na tem svetu ne bo nič hudega.

Poseg dovoljuje takojšnji običajni carski rez, če pride do težav, vendar pa dojenčki ponavadi jokajo in se zvijajo še pred koncem poroda.

Novorojenček
Novorojenček/ FOTO: Thinkstock


 

Komentarji (12)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

pizzamargerita
11.01.2017, 9:16:10
+1
LOL! Bremzanje in zavlačevanje OPERACIJE iz carskega res naredi naravni porod?!! Neumno. Carski res je operacija, v njem ni NIČ naravnega, pa če se še tako zdi, da otrok iz reza "maha". Mimogrede, pri naravnem vaginalnem porodu pač NE MAHA!
mijam75
01.08.2016, 7:17:34
+25
Ne razumem v čem je fora tega postopka.... Za otroka to ni niti približno podobno naravnemu porodu, ta otrok na posnetku ni videti miren, zakaj ga pustijo napol v razrezanem trebuhu?? Poleg tega je to še vedno operacija, poseg v telo, a naj nebi bilo bolj smiselno, da se čimprej zaključi, ne pa da je toliko časa izpostavljena z odprtim trebuhom?
olaf45
01.08.2016, 1:53:21
+6
za tole moraš met pa želodec
BMWmunja
31.07.2016, 20:33:35
+3
Mater, kako nagravžno...(rezanje trebuha namreč)
BoboPoštenjak
31.07.2016, 19:20:12
+39
Naravni carski rez?To je isto kakor bi rekel naravna umetna smreka.
kajenje je zdravo
31.07.2016, 19:15:17
+17
Od vas in Amerikanosov prčakujem, da bo naslednja objava rojevajoče Kim skoz ritni carski rez.
BMWmunja
09.01.2017, 21:22:34
+1
Iz tiste ritine bo dete potrrebovalo GARMIN-a...
ADRR
28.07.2016, 15:11:23
-2
Važno da v Slo stari porodničarji vztrajajo pri naravnem porodu brez dodatkov, medtem ko 3/4 razvitega sveta rojeva s carskim rezom ali epiduralno.
letmeseeit
31.07.2016, 21:50:58
+2
Ja kar je ceneje in bolj komot.
BMWmunja
09.01.2017, 21:23:56
-2
Pa ženska po porodu nima hrvaškega cekarja...
JanZiska
28.07.2016, 14:15:05
+38
Dober, da je mama brezhibno naličena. V nasprotnem bi lahko nemaren ksiht uničil fenomenalno harmonijo posnetka, kjer so otrok 2 minuti valja po odrtem trebuhu prestare in predebele matere. Res velika dodana vrednost v tej vse bolj dezorientirani in bolni družbe. Seveda negativna selekcija na šolah in medicinskih faksih temu neposredno prispeva.
till
28.07.2016, 14:13:43
+32
Kaj vse si bodo še zmislili.
Severna Koreja preizkusila novo taktično orožje
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Zvezdnica priznala, da je iz rok izpustila sinčka
Pri treniranju Mihe Zupana je Maja priskočila na ...
Preprosti triki za še boljšo potico
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Curtiss Zeus je e-motocikel, vreden Batmana!
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Ste v reži bankomata našli denar?
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...