Med prezgodaj rojene otroke se uvrščajo tisti, ki se rodijo pred 37. tednom nosečnosti. Med njimi so mejno nezreli oz. "pozni" nedonošenčki, ki so rojeni med 35. in 37. tednom, zmerno nezreli so rojeni med 32. in 34. tednom nosečnosti, zelo nezreli pa med 29. in 31. tednom. Izjemno nezreli nedonošenčki so rojeni prej kot v 29. tednu nosečnosti.

Novorojenček

(Foto: Profimedia)

Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu pa 1750 gramov. Verjetnost, da novorojenček preživi ob rojstvu v 23. tednu, je manj kot 20-odstotna, v 26. tednu več kot 85-odstotna, v 30. tednu pa več kot 95-odstotna.

Mali čudež v ljubljanski porodnišnici

Nedonošenčki se od donošenih novorojenčkov ne razlikujejo le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje. Bolj ko so prezgodaj rojeni, bolj so nezreli vsi njihovi organi in potrebujejo podporo številnejših aparatur in posegov ter pomoč posebej izobraženega medicinskega osebja, da preživijo.

Najpogostejše posledice zelo prezgodnjega rojstva so kronične bolezni pljuč in posledice zapletov v možganih (možganske krvavitve in motnje v prekrvljenosti možganov, cerebralna paraliza).

Najlepši video vseh časov

Najmanjši nedonošenčki zaradi zdravljenja včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot šest mesecev. Najlažji brez pomembnih posledic preživeli novorojenček v Sloveniji pa je ob rojstvu tehtal 405 gramov.

Ob današnjem svetovnem dnevu bodo v preddverju velike dvorane državnega zbora odprli razstavo Otroci pred svojim časom. Častni pokrovitelj razstave je predsednik DZ Milan Brglez.

Preberite si ganljivo zgodbo slovenske mamice.