Šestletni Ajay Genge iz Severne Karoline je okoli zoba napeljal vrvico, ki jo je nato zapel na avtomobil. Njegova mama Jessica McKee je posnela video, kako deček z daljinskim upravljalnikom požene avtomobil in zob je zunaj. Deček je pričakoval, da bo zob privezan na vrvico, vendar je ostal v ustih.

No, to pa je iznajdljivost!

Mlečnih zob je 20, od ''enke do petke'' jih imenujemo: prvi sekalec, drugi sekalec, podočnik, prvi kočnik in drugi kočnik. Otroku se začnejo majati mlečni zobje približno med petim in sedmim letom, izpadajo do desetega, vsi stalni pa zrastejo med devetim in 12. letom.

V obdobju, ko raste stalni zob, se korenina mlečnega obrablja, zato le-ta izpade. Nov zob zraste v približno treh mesecih.

O tem, ali je priporočljivo majajoči zob doma izpuliti s sukancem, ali je potrebna injekcija za puljenje zob, ali lahko na mestu izpadlega zraste krivi stalni zob, smo se posvetovali z zobozdravnico Lidio Rahne.

Boleče puljenje s sukancem

Otroku, ki se maje zob, lahko daste žvečiti skorjo kruha in gristi jabolko, ker trša hrana pomaga omajati zob. Če ga to početje boli, ga ne silite.

Starši zelo pogosto želijo pomagati svojemu otroku, ne marajo, da trpi, zato je še vedno zelo aktualno domače puljenje s sukancem. Zobozdravnica to metodo odsvetuje, ker je zelo boleča. Prav tako odmislite vezanje mlečnega zoba na kljuko in nato sunkovito zapiranje vrat ter na ta način puljenje majavega mlečnega zoba.

Uspavanje zobka

Včasih stalni zob že začne izraščati, mlečni pa se kljub temu ne maje. Takrat je priporočljiv obisk pri zobozdravniku, ker je treba mlečnega izpuliti. Na ta postopek morate otroka pripraviti že doma. Razložite mu vse o mlečnih in stalnih zobeh ter mu namignite, da ga bo ponoči obiskala zobna miška.

Lidia Rahne pojasnjuje metodo odstranjevanja mlečnega zoba in s tem omogočanje prostora stalnemu: ''Najprej površino sluznice namažemo s sprejem za omrtvičenje. Nato preverimo, ali je premikanje zoba boleče. V primeru, da je boleče, z injekcijo anestetika področje dodatno omrtvičimo in zob odstranimo.'' Resnično je treba paziti, da se takrat otroka ne prestraši. Zato zobozdravnica namesto zbadanje z injekcijo uporabi bolj mile besede, in sicer ''špricanje s tekočino za uspavanje zobka''. Obenem otroka zamoti s pripovedovanjem o zobu in zobni miški.

Otrok se lahko ustraši krvi, ki teče iz dlesni, kjer je bil prej mlečni zob. Pojasnite mu, da bo krvavitev prenehala, če bo ugriznil v sterilno gazo in pet minut tiščal zgornje in spodnje zobe skupaj.

Kri lahko začne teči tudi zvečer ali zjutraj, ko si otrok krtači zobe, zato ga je treba opozoriti, naj pri rani hitrost in pritisk čiščenja zmanjša, da ščetine ne ranijo dlesni.

Krivi stalni zobje

Starše začne skrbeti, če otroku mlečni zobje ne izpadejo dovolj zgodaj. Vendar je strah neupravičen, saj sta razvoj čeljusti in izraščanje zob običajno usklajena. Tako ima stalni zob dovolj prostora za pravilno rast. Če razvoj čeljusti zaostaja za rastjo zob, lahko stalni zob zraste na napačnem mestu, lahko pa se ''zasuče''. Zobozdravnica miri starše, da to ni znak za preplah – v nekaj mesecih se to popravi brez kakršnih koli posegov v ustni votlini, tudi obisk ortodonta zaradi tega ni potreben. Napotnico zanj vam napiše zobozdravnik le, če oceni, da je čeljust premajhna za umestitev stalnega zoba.

Zobje

(Foto: Thinkstock)