Placido Domingo

(Foto: Pinterest)

Jose Placido Domingo Embil je s svojim močnim liričnim tenorjem svojevrsten glasbeni fenomen. Za njim je več kot 50-letna odrska kariera, ki mu je prinesla naziv enega najpomembnejših opernih pevcev na svetu.

Domingo se je v glasbeno zgodovino zapisal tudi z izjemnim repertoarjem, ki šteje 145 opernih vlog. Dirigiral je na več kot 500 koncertih in sodeloval pri več kot sto avdio in video snemanjih. Trenutno je generalni direktor Losangeleške opere, piše na njegovi spletni strani.

Domingo se je rodil v Madridu. Odrasel je v Mehiki, kjer je sprva študiral klavir in dirigiranje, sčasoma pa se je posvetil petju. V operi je debitiral leta 1961 v Monterreyju z vlogo Alfreda v Verdijevi Traviati, širše priznanje pa mu je leta 1966 v ZDA prinesla vloga Don Rodriga v istoimenski operi Alberta Ginastere.

V svoji karieri je nastopil v velikih opernih hišah, kot so milanska Scala, Dunajska državna opera, londonski Covent Garden, pariška opera Bastille, operi v San Franciscu in Los Angelesu in Teatro Colon v Buenos Airesu. Večkrat je bil gost festivalov v Salzburgu in Bayreuthu.

Svoj repertoar je od Verdija in italijanskih verističnih del (Puccini, Leoncavallo, Mascagni) razširil do francoskih oper (Bizet, Gounod, Saint-Saens, Massenet) in Wagnerja.

Preizkusil se je tudi kot dirigent, občinstvu pa je še posebej znan kot eden od Treh tenorjev. Pod to "znamko" je v 90. letih in v začetku tega stoletja skupaj z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom nastopal na komercialno uspešnih koncertih na stadionih in v velikih dvoranah.

Že pred leti je napovedoval, da je dan, ko se bo poslovil z odra, precej blizu, a se še danes zdi, da to še ne bo kmalu. Januarja se je podal na turnejo, v sklopu katere bo skupaj izvedel pet nastopov na treh celinah. Prisluhnili so mu že v Chicagu, Moskvi in Dublinu, pred njim pa sta še koncerta v Miamiju (28. januar) ter v Montevideu (1. februar).

Domnigo je prejemnik številnih nagrad. Španska vlada ga je pred 70. rojstnim dnevom odlikovala z redom za umetnost in literaturo. Podelila mu ga je za izjemno umetniško kariero ter za prizadevanja k utrditvi španske glasbe po svetu, predvsem tradicionalne španske operete - zarzuele. Je dobitnik 12 grammyjev, štirih latino različic grammyjev, reda francoske legije časti ter številnih drugih častnih priznanj.

Že leta in leta je eden izmed najuspešnejših igralcev ...

Placido Domingo

(Foto: Reuters)