Referendum o splavu na Irskem

(Foto: AP)

V okrožju Dublin Central je odpravo prepovedi splava podprlo 77 odstotkov volivcev, v Cork South-Central 69 odstotkov, v Cork North-Central 64 odstotkov in v okrožju Galway East 60 odstotkov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Največjo podporo odpravi prepovedi, 77 odstotkov, so zabeležili v okrožjih Dublin Central in Dun Laoghaire, največ glasov proti, 43 odstotkov, pa je bilo v okrožju Rosscommon-Galway.

Referenduma se je udeležilo 68 odstotkov od 3,2 milijona volilnih upravičencev.

Irski premier Leo Varadkar, ki je podpiral odpravo prepovedi, je še pred objavo prvih uradnih izidov dejal, da vse kaže, da Irci pišejo novo poglavje v zgodovini države. "Demokracija v akciji. Videti je, da bomo pisali zgodovino," je zapisal na Twitterju.

"Kar smo videli danes, je vrhunec tihe revolucije, ki je potekala na Irskem," je za javno radiotelevizijo RTE dejal premier. "To je bila velika vaja iz demokracije in ljudje so povedali svoje mnenje," je dodal.

"Ljudje so povedali, da si želijo sodobno ustavo za sodobno državo, da spoštujemo in zaupamo ženskam, da bodo sprejemale prave odločitve o svojem zdravju," je še dejal premier.

Nasprotni tabor je izid označil za tragedijo. "Kar so irski volivci naredili včeraj, je tragedija zgodovinskih razsežnosti. Napačno ne postane pravilno samo zato, ker to podpira večina," je sporočila ena vodilnih organizacij v kampanji proti odpravi prepovedi splava Save the 8th. Skupina je še sporočila, da bo tudi v prihodnje nasprotovala zakonodaji, ki bi "omogočila ubijanje otrok v naši deželi".

Referendum na Irskem

(Foto: AP)

Irci so na referendumu glasovali o odpravi osmega amandmaja irske ustave, ki dejansko onemogoča umetno prekinitev nosečnosti. Glede na to, da je večina glasovala za, bodo zdaj lahko sprejeli novo zakonodajo, ki bo ženskam omogočala splav na njihovo zahtevo v prvih 12 tednih nosečnosti.

Osmi amandma, ki je na Irskem začel veljati leta 1983, je izenačil pravico do življenja tako za nerojenega otroka kot nosečnico, s tem pa je prekinitev nosečnosti v državi dejansko postala nemogoča. Po letu 2013 so nato na Irskem dovolili umetno prekinitev nosečnosti samo v primeru ogroženosti življenja nosečnice.

V primeru umetne prekinitve nosečnosti, kadar življenje nosečnice ni ogroženo, je na Irskem tako za nosečnico kot zdravnika in vse, ki pri tem pomagajo, zagrožena zaporna kazen do 14 let zapora. Irska ima tako eno od najstrožjih zakonodaj glede umetne prekinitve nosečnosti na svetu.

Na Irskem s kriminalizacijo umetne prekinitve nosečnosti splava niso odpravili, so pa dosegli stigmatizacijo žensk. Prepoved umetne prekinitve nosečnosti tako ne dosega svojega namena, ogroža pa življenja žensk in povzroča diskriminacijo in neenakopravnost.