Miklavžev sprevod - 11

Sveti Miklavž je dejansko živel. (Foto: Miro Majcen)

6. novembra goduje Sveti Miklavž. Njegovo pravo ime je Nikolaj, kar izhaja iz latinskega imena Nicolaus, to pa iz grškega Nikolaos, kar pomeni "zmago ljudstva".

Njegovo ime so nosili največji ruski knezi in carji, v zahodni Evropi je postal pozneje priljubljen. V Sloveniji se z imenom Miklavž ponaša 74 ali 0,01 odstotka vseh Slovencev, s čimer se ime po pogostosti uvršča na 756. mesto. Druga oblika imena je Nikolaj, ki jih je med Slovenci 899. In še - Miklavž je tudi priimek - nosi ga 38 Slovencev.

V Sloveniji obstajajo tudi Angeli. Po podatkih statističnega urada je 142 Slovencem ime Angel, 25 jih ima tak priimek. Na srečo ni nikomur ime Parkelj, se pa tako piše 112 oseb. Preverite, ali so katera imena prepovedana v Sloveniji!

10 idej, kaj lahko počnete z družino v veselem decembru

Sveti Miklavž je dejansko živel. Rodil se je okrog leta 270 našega štetja v Patari blizu Antalije v današnji Turčiji, umrl pa okrog leta 350 v Miri (danes Demre). Premožnim staršem se je rodil šele več let po poroki. Ko so umrli za kugo, je podedoval njihovo premoženje in ga razdelil med reveže.

Je priljubljen krščanski svetnik, ki skromno obdaruje pridne otroke, porednim pa prinese šibo. Preberite si intervju z njim ...

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.