Otroke bo v noči s 5. na 6. december obiskal prvi od decembrskih obdarovalcev. Glede na slovensko ljudsko izročilo jim bo darove prinesel Sveti Miklavž, ki goduje 6. decembra. Mi smo ga ujeli med pripravami na njegovo najdaljšo noč v letu. In zaupal nam je ...

Ponoči boste imeli veliko dela. So bili otroci pridni?

Da, da, so bili. Eni bolj, drugi manj. Ampak vsi otroci so v osnovi pridni, samo včasih malce ponagajajo. In prav je tako.

Potem le niste tako zelo strogi. Pravite, da lahko parkeljni počivajo?

Oh, to pa ne. Tiste najbolj poredne bodo vseeno obiskali, če se ne poboljšajo. In namesto daril bodo dobili šibo. 

Koliko pisem pridnih otrok ste prejeli?

Oh, veliiko, veliiiko. Z vseh koncev Slovenije. Prebiral sem jih cele dneve in noči.

Kakšne želje so zapisali za darila?

Nekoč sem otrokom nosil orehe, jabolka, mandarine, sladkarije. Danes si večina želi igrače, nekateri pa tudi knjige. Seveda jim bom prinesel tudi piškote, ki sem jih pridno pekel. Saj veste, takrat ko je ognjenordeča zarja obarvala večerno nebo.

Miklavžev sprevod - 3

Prvi izmed treh dobrih mož nagradi pridne otroke, poredne pa "obdari" s šibo. (Foto: Miro Majcen)

Decembra poleg vas darila nosita še Božiček in dedek Mraz. Kako se razlikujete od njiju? Kako vas lahko prepoznamo?

Da, res je. Z Božičkom in dedkom Mrazom smo dobri prijatelji. Januarja, ko se za nas malo umiri, si privoščimo skupne počitnice v toplih krajih.

No, jaz nosim dolgo belo haljo, čez katero imam oblečen mašni plašč. Na glavi imam mitro. Sem kar visok in precej "pri sebi". Imam belo brado in nosim bele rokavice. V roki imam škofovsko palico, ki je pri vrhu zavita in okrašena.

V drugi roki včasih držim knjigo, v kateri so z zlatimi črkami zapisana imena pridnih, s črnimi pa imena porednih otrok. Velikokrat so na platnicah knjige postavljena tudi tri jabolka ali tri zlate krogle, ki simbolično predstavljajo legendo o moji radodarnosti.

Kaj sporočate otrokom?

Bodite pridni in ubogajte starše. In zvečer le nastavite nogavice, škorenj, peharček ... Zjutraj vas bo zagotovo pričakalo presenečenje. Pa lepe praznike vam vsem želim!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.