Meghan Markle

(Foto: Profimedia)

Noseča Meghan Markle in princ Harry sta na turneji po Avstraliji in Tonga ter Fidži spadata med države, kjer je visoka možnost okužbe z virusom zika. Toda vojvoda in vojvodinja sussekška sta obiskala zdravnika, preden sta odpotovala na pot in ta jima je ni prepovedal.

Takšen bo otrok princa Harryja!

Kam potovati med nosečnostjo?

Drugače pa smo na Bibaleze.si že večkrat poudarjali, da nosečnica lahko potuje v kraje, kjer ima zdravstveno oskrbo dostopno. Zdravniki po navadi odsvetujejo potovanja na destinacije, kjer je možnost okužbe s tropskimi boleznimi (malarijo, dengo, rumeno mrzlico ...) velika, prav tako tja, kjer je prisotna možnost okužbe z virusom zika. 

Na potovanja in počitnice se odpravite le, če vam to ne predstavlja stresa, temveč sprostitev. Več si preberite v intervjuju s specialistko ginekologije in porodništva mag. Lili Steblovnik, dr. med.

Izjemno pomembno je, da mislite tako nase kot na otroka in ne potujete v kraje, kjer ni čistoča izjemnega pomena. Tvegate namreč okužbo prebavil, tudi zaradi spremembe bakterijske flore. Pazite, kaj si naročite v restavraciji, okužba s salmonelo je lahko resnično tvegana za vaše in otrokovo zdravje. Bodite pozorni, da sta sadje in zelenjava oprana s pitno vodo, nikakor ne uživajte surove hrane ali živil, ki so higiensko vprašljiva.  

Potovanje z letalom, vlakom, avtomobilom

Zdravniki in ginekologi svetujejo, da potujete v daljne kraje z letalom v drugem trimesečju nosečnosti. Takrat se nosečnice večinoma počutijo dobro, jutranje slabosti so že preteklost. Odsvetujejo vožnjo z letalom zadnjih šest tednov pred predvidenim datumom poroda. Če pa resnično morate potovati v zadnjem trimesečju nosečnosti, se posvetujte o svojem zdravstvenem stanju z izbranim ginekologom. Na pot obvezno vzemite materinsko knjižico, zdravstveno izkaznico, dokumente za dodatno zavarovanje in vse izvide. Medtem ko ste na letalu, vstanite in se pretegnite, da spodbudite prekrvavitev nog. Ne pozabite piti vodo!

Nosečnice lahko potujejo z vlakom, ne glede na to, koliko so noseče, priporočajo pa, da večkrat vstanete in se pretegnete.

Z avtomobilom seveda lahko potujete kadarkoli, najbolje bo, da se na daljše poti odpravite v drugem trimesečju. In kljub temu da ste noseči, se ne pozabite privezati z varnostnim pasom. Prav tako se na potovanju večkrat ustavite in naredite odmor. Nadihajte se svežega zraka in malicajte, obvezno tudi spijte kozarec vode.