Meghan Markle

(Foto: Profimedia)

Meghan Markle je noseča in marsikdo se sprašuje, kako to, da se je odločila, da obišče na turneji z možem, princem Harryjem, tudi države, kjer je visoko tveganje za okužbo z virusom zika, ki povzroča mikrocefalijo pri novorojenčkih. Tuji mediji poročajo, da ji je zdravnik dovolil, da potuje, ampak je zato zelo previdna. Poskrbela je za izjemno zaščito. Strokovnjaki pravijo, da je ravnala prav, ko je za obisk Fidžija obleka belo obleko z dolgimi rokavi.

Takšen bo njun otrok!

Zdravnik James G. Logan, ki je domač na področju zaščite, okužb, virusov, preventive je dejal: ''Prepričan sem, da sta poiskala zdravstvene nasvete o potovanju v smislu zaščitnih metod pred piki komarjev. Obstaja zelo veliko stvari, s katerimi lahko zmanjšate tveganje.'' Dodaja, da pomagajo oblačila z dolgimi rokavi, široke obleke. Poudarja, da lahko komar piči tudi preko jeans hlač, zato je bolje nositi ohlapnejša oblačila. Priporočljiva je izbira svetlih oblačil, ker jih temna zelo privlačijo. Zaključil je s tem, da je dejansko komarja lažje opaziti na svetlejši kot temnejši podlagi.

Preden je javnost izvedela, da je Meghan Markle noseča, je že pred nekaj meseci princ Harry izdal, koliko otrok si nikakor ne želi.

Kako se še lahko zaščiti nosečnica pred prenašalci virusa zika? ''Nasvet je takšen, da je dobro uporabiti odganjalo z aktivno sestavino ter ga imeti na sebi ves dan in vso noč. Odganjalo je treba nanesti na kožo tako kot kremo za roke. Morate si ga vtreti. Če ga nanesete kot parfum, ne bo pomagalo, ker bo komar našel delček kože, ki ni zaščitena.'' Obstajajo zaščitna sredstva proti komarjem, ki jih lahko uporabijo tudi nosečnice.

Meghan tudi na potovanju ne bo vstopila v deževni gozd, samo zato da se izogne tveganju.

Naravna zaščita pred komarji