Drew Barrymore

Mati jo je začela že kot dojenčico voziti na avdicije za oglase in filme. (Foto: Profimedia)

Ko je 22. aprila leta 2014 rodila drugo hčerko, so se mnogi spomnili, kaj je danes 43-letna igralka Drew Barrymore govorila še pred nekaj leti. "Ne želim imeti otrok, dokler ne bom povsem prepričana, da sem sposobna biti skrbna mati. Zelo pomembno je, da ne postaneš starš, če nisi 100-odstotno pripravljen prevzeti odgovornosti za svoje otroke in biti sposoben, da jih popelješ na pravo pot. Sama to še kako dobro vem – iz lastnih izkušenj," je povedala v enem od intervjujev leta 2009. Na vprašanje, ali je v stikih s svojo materjo Jaid, je Drew takrat diplomatsko odgovorila: "Najin odnos je zelo zapleten. Občasno sva na vezi, a v tem trenutku mislim, da v njenem življenju ni prostora zame, v mojem pa ne za njo." Odraščanje in odnos z materjo je Drew že kot najstnica opisala v avtobiografiji 'Little Girl Lost' ('Mala izgubljena deklica'), ki je izšla leta 1990 in hitro postala svetovna uspešnica. V njej je nazorno opisala, kako je bila že pri šestih letih dvakrat bolj zrela od svojih vrstnikov, pri dvanajstih pa se je družila zgolj z odraslimi in se tako tudi vedla – žal, predvsem v slabih navadah.

Česar ni dosegla sama, je poskušala izživeti preko hčerke

Drew Blythe Barrymore se je rodila 22. februarja leta 1975 v Culver Cityju v Kaliforniji v družino, v kateri so bile po strani očeta Johna Drewa Barrymora tri generacije slavnih igralcev ... in težkih alkoholikov. Tudi očetov oče in stric sta bila odvisnika od alkohola, pa še njena prateta, ki je umrla pri vsega 38. letih zaradi ciroze jeter. Oče John je bil nekajkrat v zaporu zaradi vožnje pod vplivom alkohola in posedovanja prepovedanih drog. Mama Ildiko Jaid Barrymore se je odselila od agresivnega soproga, še preden se je Drew rodila in tako sta mati in hči živeli v majhnem najetem stanovanju v zahodnem Hollywoodu. Mati se nikoli ni odrekla želji, da bi tudi sama postala slavna, a so se vsi njeni poskusi izjalovili.

To, česar Jaid ni uspela doseči, je poskušala podoživeti preko hčerke. Že kot dojenčico jo je vozila na avdicije za televizijske reklame in tako se je mala Drew že pri letu dni starosti znašla v oglasu za pasjo hrano Puppy's Choice. Leto pozneje je igrala fantka v nekem televizijskem filmu, pojavila pa se je še v nekaj oglasih. Pri štirih letih je materi povedala, da je vse, kar si v življenju želi, to, da postane igralka. Mati je njene besede vzela smrtno resno in začela angažirati vse, ki jih je poznala, da bi hčerko naredili slavno. Tudi Drewinega slavnega krstnega botra, režiserja Stevena Spielberga. Ta ji je v filmu E. T., ki so ga posneli leta 1981, dodelil vlogo 6-letne Gertie, mlajše sestrice glavnega junaka. Vloga jo je ponesla v sam hollywoodski vrh. Z ekipo je potovala po svetu in promovirala vesoljčka ter očarala vse po vrsti, celo takratnega predsednika Združenih držav Amerike Ronalda Reagana. Pri sedmih letih je postala najmlajša gostiteljica v zgodovini najbolj gledane televizijske oddaje v Ameriki – Saturday Night Live.

Drew Barrymore

Mala Drew s svojim slavnim botrom, producentom Stevenom Spielbergom, na snemanju E.T. vesoljčka. (Foto: Profimedia)

Vrstniki v šoli so bili precej ljubosumni in ji niso privoščili slave, zato jo je mati kmalu izpisala in ji začela plačevati zasebne učitelje. Postala je tudi njena menedžerka. Že naslednje leto je Drew igrala glavno vlogo v priredbi priljubljene knjige Stephena Kinga Firestarter in v Irreconcilable Differences' – za vlogo v slednjem je bila že kot devetletna deklica nominirana za nagrado zlati globus. A nato je na zabavi filma Firestarter z redarji stavila, da lahko popije dva kozarca šampanjca, ne da bi se opila. In tako se je začelo ...

Mati jo je vpeljala v svet prepovedanih substanc

Dobivala je vse več filmskih vlog, mati Jaid, ki je skoraj 10 let življenja podredila hčerki, pa je menila, da ima tudi sama pravico do zabave. Mala filmska zvezda je bila njena VIP vstopnica na vse prestižne zabave od Los Angelesa pa do New Yorka, zato je Drew začela redno voziti s seboj v nočne klube. Na eni izmed fotografij tistega časa 9-letna Drew v diskoteki v roki drži škatlo cigaret, ki jih je začela kaditi že pri osmih letih. Leto in pol pozneje je sedela na zadnjem sedežu avtomobila z materjo in njenim prijateljem ter pokadila svoj prvi džoint, pri dvanajstih je že redno jemala kokain. Prvi večji prepir z mamo je izbruhnil v Los Angelesu leta 1988, potem ko je Drew ves dan preživela s prijatelji v mestu in se drogirala. V omami je poklicala Jaid in ji povedala, naj se do večera izseli iz hiše, da bi jo prenehala omejevati pri zabavah. Ko je prišla domov in videla, da je mama še tam, je povsem podivjala in že naslednji dan je bila na kliniki za odvajanje ASAP Treatment v Pasadeni.

Drew Barrymore

(Foto: Profimedia)

Odklanjala je sodelovanja in se dolgo upirala vključitvi v program, nato pa je dojela, da je to njena zadnja priložnost. A že mesec dni pozneje je bila na avdiciji za film See you in the Morning. Dobila je vlogo in takoj s prijatelji odšla proslavljat v nočno življenje. Ukradil so Jaidino kreditno kartico, odleteli v Los Angeles, dvignili denar z računa, kupili kokain in odšli nakupovat ter načrtovali, da praznovanje nadaljujejo na Havajih. Toda med norenjem po cesti v najetem avtomobilu so povzročili prometno nesrečo in policija je Drew po kratkem postopku znova poslala na kliniko za odvajanje.

Okrevanje je potekalo zelo počasi. Drew je imela 13 let in se je morala rešiti številnih demonov iz preteklosti – prenehati je morala jemati droge, pridobiti na samozavesti, odpustiti očetu, ki ga nikoli ni bilo ob njej, ter materi, ki je slabo upravljala z njenim življenjem. Po nekaj mesecih odvajanja so ji zdravniki konec leta 1988 povedali, da je pripravljena na novo življenje. A potem so v njeno življenje vdrli časopisi. Spet je bila proti svoji volji na naslovnicah tabloidov, zato se je odločila napisati avtobiografijo, v kateri je do potankosti razložila svoje dotedanje življenje. Med pisanjem knjige je dvakrat posegla po džointu in to štela za neopravičljiv greh. Prerezala si je žile na zapestjih in se naslednje jutro znova prebudila na kliniki za odvajanje. Pri petnajstih je končno spoznala, da mora čim prej potrditi, da je sposobna živeti samostojno in služiti z lastnim delom. Pri tem ji je pomagal zaslužek, ki ga je imela od avtobiografije, ki je izšla leta 1990, dobila pa je tudi pomembno glavno vlogo v filmu Poison Ivy, s katero je začela pridobivati ugled resne igralke.

Želel si je le zeleno karto

A vse, kar je preživela do takrat, je pustilo sledi na njenem zasebnem življenju in odnosu do moških. Do 17. leta je imela bežno razmerje najprej z igralcem Coreyjem Feldmanom, nato pa še z vnukom slavnega hollywoodskega producenta Lelandom Haywardom. Njena prva resna zveza je bil njen kolega, mladi igralec in pevec Jamie Walters, s katerim jo je spoznal njen menedžer kmalu zatem, ko je bila drugič nominirana za nagrado zlati globus za vlogo v filmu Guncrazy. Jamie jo je hitro zaprosil, ona je privolila, a si je on nato premislil in prekinil zvezo, medtem ko je ona v kanadskem Vancouvru snemala biografski film o najstnici Amy Fisher, ki je poskušala ubiti soprogo svojega občutno starejšega ljubimca. Drew je tako znova padla v kremplje depresije. Rahla uteha je bila ponudba modne hiše Guess, da postane njihova ambasadorka in tako so kmalu svet obšle njene izzivalne oglaševalske fotografije.

Drew Barrymore

Naslovnica revije Playboy, v kateri si je bilo mogoče ogledati razgaljene fotografije uporniške Drew. (Foto: Profimedia)

A potem je Drew znova šokirala svet. Pri devetnajstih letih je začela hoditi z Jeremyjem Thomasom, lastnikom kavarne iz Walesa, in že po nekaj dneh razmerja sta se odločila, da se poročita. "To je bila ena izmed največjih napak v mojem življenju. Glavni razlog za poroko je bila zelena karta, ki jo je Jeremy potreboval, da pride v Ameriko," je pozneje obžalovala igralka, ki je takoj po poroki odpotovala na snemanje filma Vse, kar si želiš, le 29 dni pozneje pa je že vložila zahtevek za ločitev.

Naslednji v nizu je bil Eric Erlandson, kitarist in edini moški član skupine Hole, ki jo je ustanovil s Cortney Love. Ob njem se je Drew končno umirila. Vsaj začasno. Dobro ji je šlo tako v kariernem kot v zasebnem življenju. Začela je sodelovati z zasebno produkcijsko hišo Flower Films in povsem prekinila stike z materjo. Občasno se je začela videvati z očetom. A nato je znova poskrbela za škandal in se gola fotografirala za Playboy. Golota ji je bila očitno všeč, zato je v enem od newyorških klubov na rojstnodnevni zabavi voditelja televizijske mreže CBS Davida Lettermana slavljenca počastila s striptizom.

Drew Barrymore

Drew je zaigrala tudi v srhljivki Krik. (Foto: Profimedia)

Po manjši vlogi v filmu Batman jo je pri dvajsetih letih najel Woody Allen za film Vsi pravijo »Ljubim te«, nato pa je zaigrala še v kriminalki Krik. Odnos z Ericom je začel počasi razpadati, ker sta se zaradi poslovnih obveznosti vse manj videvala. Tokrat ni žalovala. Dobila je dve vlogi v dveh nizkoproračunskih filmih, v katerih je zaigrala ob štiri leta starejšem Luku Wilsonu, bratu Owena in Andrewa Wilsona. Takoj sta se zaljubila in zmenkovala tri leta. V tem času se je Drew lahko mirno posvetila karieri in svojemu podjetju. Nato pa je leta 1999 postala tudi solastnica produkcijske hiše. S producentko Nancy Juvonen sta v podjetje povabili Chrisa Millerja, ki se je izkazal za poslovni zadetek v polno. Istega leta je prekinila razmerje z Lukom, a sta ostala dobra prijatelja in še naprej poslovno sodelovala.

Fante je menjavala kot spodnje perilo

Drew se je hitro znova zaljubila. Tokrat je bil moški na njeni strani štiri leta starejši kanadski komik Tom Green. Kot producentka in ena izmed trojice glavnih igralk v filmu Charliejevi angelčki je v svojem podjetju najela Greena, ker je oboževala njegovo oddajo na programu MTV. Nemudoma sta se noro zaljubila in začela polniti naslovnice tabloidov. Ob njem je bila tudi, ko so mu zdravniki diagnosticirali raka na modih. Tik pred premiero filma o angelčkih sta se zaročila in začela živeti skupaj v njeni hiši. A ne za dolgo. Leta 2001 je sredi noči izbruhnil silovit požar. Drew in Toma je rešilo lajanje njune psičke Flossy. Hiša je pogorela do tal. Igralka je to razumela kot znamenje za nov začetek in se 7. julija istega leta poročila s Tomom. Poroko sta organizirala v Malibuju, nanjo povabila nekaj prijateljev in družino, že pet mesecev pozneje pa je Tom vložil zahtevo za ločitev.

Drew Barrymore

Charliejevi angelčki so bili velik hit: v blagajno producentov so prinesli kar 560 milijonov dolarjev. (Foto: Profimedia)

Drew je nadaljevala z delom in snemanji, praznovala 20. obletnico izida filma E.T. in se znova zaljubila. V njeno novo hišo v Hollywoodu se je tokrat vselil Fabrizio Moretti, bobnar skupine The Strokes. V Braziliji rojenega Fabbyja, kot ga je ljubkovalno klicala, je spoznala v zaodrju koncerta na rock festivalu v Kaliforniji. Zanj je takoj povedala, da je "najpametnejši, najlepši, najbolj ljubeč in talentiran človek", kar jih je kdaj koli srečala. V razmerju je zdržala kar pet let in v tem času dobila tudi svojo zvezdo na hollywoodski ulici slavnih, ker so Charliejevi angelčki zaslužili kar 560 milijonov dolarjev, takoj zatem pa je posnela še dva zelo donosna filma: 50 prvih poljubov ter Fever Pitch.

Drew Barrymore

Drew in Will na sprehodu s hčerkico Frankie. (Foto: Profimedia)

A ni bilo vse tako bajno lepo. Tri mesece pred njenim tridesetim rojstnim dnevom ji je umrl oče. "Vse sem mu oprostila in bila ob njem do zadnjega trenutka. Žal mi je, da ni bil ustvarjen za starševstvo, a ne želim oditi na oni svet z jezo v srcu," je takrat povedala Drew, ki je povsem sama pokrila vse stroške očetovega zdravljenja in pogreba. Leta 2007 je po petih letih prekinila razmerje z Morettijem, nato pa so jo paparaci dvakrat zasačili na večerji s šest let starejšim Spikeom Jonzeom, igralcem, scenaristom in režiserjem, znanim po sodelovanju z Beasty Boysi, BjOrk in Fat Boy Slimom. Očitno pa ni šlo za romantično razmerje, ker je še istega leta začela zmenkovati z Justinom Longom, s katerim sta se zbližala na snemanju filma Mu pač ni do tebe, ki je nastal pod okriljem njene produkcijske hiše. Film je postal velik hit, ona pa se je zaljubila v tri leta mlajšega glavnega igralca filma.

A njuna zveza je bila precej nestabilna. Že po letu dni so mediji pisali, da sta se razšla, a sta se na snemanju filma Ljubezen na daljavo znova zbližala in zaživela pod isto streho. V tistem času je Drew nizala filmske uspehe tako kot režiserka, pa tudi kot producentka in igralka. Za vlogo v filmu Sivi vrtovi je bila nominirana za nagrade Emmy, Screen Actors Guild Award in Zlati globus. Prva se ji je izmaknila, drugi dve je osvojila. Do promocije filma Ljubezen na daljavo jeseni leta 2010 je njeno razmerje z Justinom povsem razpadlo. A ni imela časa žalovati, ker je že pakirala kovčke za Aljasko, kjer je snemala film Čudež v ledu.

Poroka, otroci ... in ločitev

Takoj ko se je v začetku leta 2011 vrnila v Los Angeles, so mediji odkrili, da v njenem življenju že obstaja nov moški. To je bil galerist in trgovec z umetninami Will Kopelman. Tokrat je bila Drew zelo skrivnostna glede svoje zveze, kar je bilo precej neobičajno. Dve leti starejši Will je diplomiral na bostonski univerzi in živel v razkošnem podstrešnem stanovanju, velikem 1500 kvadratnih metrov, ki ga je leta 2007 revija Elle Decor razglasila za najlepše stanovanje v Los Angelesu. Delal  je kot svetovalec slavnih hollywoodskih igralcev, ki so želeli nakupiti kakšno umetnino za svoje domovanje. Pred Drew je bil s še dvema igralkama: Laro Flynn Boyle in Sarah Roemer. Veljal je za zelo inteligentnega in racionalnega analitika, ki se ne pojavlja rad na razkošnih zabavah. A ene se je v začetku leta 2011 vendarle udeležil in na njej spoznal Drew. Istega leta sta skupaj preživela dopust na Sun Valleyu v Idahu, že januarja 2012 pa sta bila zaročena. Samo onadva sta vedela, da se bosta kmalu tudi poročila.

Drew Barrymore

Drew s hčerkicama Olive in Frankie. (Foto: Profimedia)

Na Willovo željo je bila poroka majhna in skromna. Večno zvestobo sta si obljubila 2. junija leta 2012 na vrtu njene hiše v Santa Barbari, obkrožena zgolj s svojimi najbližjimi družinskimi člani in najtesnejšimi prijatelji. Septembra istega leta je Drew rodila hčerkico, ki sta jo s soprogom poimenovala Olive Barrymore Kopelman, aprila leta 2014 pa se ji je pridružila še sestrica Frankie Barrymore Kopelman. A tudi temu zakonu ni bilo namenjeno, da bi bil za večno. Drew in Will sta leta 2016 javnost obvestila, da se ločujeta in da bosta šla vsak svojo pot. Drew je v intervjuju leta 2003 sicer priznala, da je sama sebe sicer vedno dojemala kot biseksualko. "Ženska in ženska skupaj izgledata prav tako lepo, kot ženska in moški. Biti z žensko je, kot da bi raziskoval lastno telo, vendar skozi oči nekoga drugega. Ko sem bila mlajša, sem odšla z veliko ženskami. In to obožujem." Marca 2007 je urednica nekaterih revij Jane Pratt preko radijske oddaje z naslovom Sirius Satellite Radio potrdila, da je bila sredi devetdesetih v romanci s slavo igralko.

Odločena je, da bo vzorna mama

Leta 2015 je prišlo v življenju Drew Barrymore do nove družinske tragedije. V avtomobilu v Kaliforniji so mrtvo našli njeno starejšo polsestro Jessico. Povsod okrog njenega trupla so bili razsuti antidepresivi, zato je bilo jasno, da je umrla zaradi prevelikega odmerka zdravil. Sestri sicer nikoli nista bili v dobrih odnosih. Jessici je bilo osem let, ko se je rodila Drew v Johnovem tretjem zakonu. Tako Drew ni vedela za svojo starejšo polsestro vse do 11. leta in ko ji je oče takrat pokazal Jessicino fotografijo, ga je Drew vprašala: "Ali je mogoče, da sem v sorodu s tako debelo osebo?" John je o tej opazki povedal svoji starejši hčerki in vse od takrat je Jessica trpela zaradi občutka manjvrednosti. Ker ni bila v ničemer tako uspešna kot Drew, je tudi ona uteho iskala v alkoholu in drogah, večkrat na hitro močno shujšala in se znova zredila. V trenutku smrti je bila na strogi vitaminski dieti in je, kot so povedali njeni prijatelji, popila tudi po 10 energijskih napitkov na dan. Tako je v samo šestih mesecih izgubila 45 kilogramov, a je to ni osrečevalo, zato se je odločila, da si vzame življenje.

Po vsem tem je na novinarsko vprašanje, ali jo je strah, da bi njeni dve hčerki nekega dne lahko imeli podobne težave z drogami in alkoholom, Drew odgovorila: "Ne bojim se za prihodnost svojih hčera. Ne zanikam svoje preteklosti in ne počutim se krivo za to, da sem imela grozno otroštvo. Ne krivim niti svojih staršev. A za razliko od mene bosta moji deklici vedno ob sebi imeli mamo, ki jima bo vodnik skozi najbolj občutljiva leta življenja. Mislim, da lahko samo tisti, ki veliko greši, postane zares človeška oseba in ima dovolj razumevanja za druge."

Drew Barrymore

Čeprav sta se z Willom ločila, je odločena, da pri svojih otrocih ne bo delala enakih napak, kot sta jih delala njena starša. (Foto: Profimedia)

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.