Cepljenje

(Foto: iStock)

Cepiva pred nalezljivimi boleznimi ščitijo tako posameznika kot družbo. Ko je dovolj veliko število ljudi v skupnosti cepljenih, ni dovolj občutljivih za ohranitev prenosa nalezljive bolezni. Skupaj ščitijo tiste, ki so najbolj ranljivi, vključno z dojenčki. Vsaka oseba ima zato pravico do lastne zaščite in deljenja družbene odgovornosti za zaščito tistih, ki sami ne morejo biti cepljeni, so pred tednom cepljenja zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ob začetku tedna cepljenja bodo predstavniki NIJZ, ministrstva za zdravje, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in projekta Imuno na novinarski konferenci predstavili tudi zaključke raziskave o stališčih in odnosu ključnih javnosti do cepljenja v Sloveniji.

Najnovejši podatki NIJZ kažejo, da manj kot polovica slovenskih mater zaupa v cepljenje in cepiva, 34 odstotkov jih je neopredeljenih glede zaupanja v cepljenje, 17 odstotkov pa jih okleva pri cepljenju svojih otrok, kar pomeni, da njihovi otroci niso bili cepljeni tako kot so to načrtovali v otroški ambulanti.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije in drugih virov s cepljenjem otrok po svetu preprečimo 2,5 milijona žrtev na leto.